Ongewone coalitie VS steunt zorgplan

Debat over hervormingsplan Obama loopt hoog op...

Van onze correspondent Diederik van Hoogstraten

NEW YORK Een ongewone coalitie van farmaceutische bedrijven, vakbonden, artsen en een consumentenvereniging heeft zich in het Amerikaanse debat over de gezondheidszorg gestort. Met een reclamecampagne van 12 miljoen dollar verdedigt de groep sinds vrijdag de hervormingsplannen van president Barack Obama.

De discussies tussen politici en burgers tijdens vraag-en-antwoord-sessies in het land over de hervorming, zijn fel. Congresleden en Obama betogen tijdens zulke ‘townhall meetings’ dat een nieuw systeem, met een grotere overheidsrol , cruciaal is.

De Democraten hebben nog geen plan dat op de noodzakelijke steun in het Congres kan rekenen, ondanks hun meerderheid. En de steun voor de hervorming neemt af. Het waarderingscijfer voor Obama is in een nieuwe opiniepeiling gedaald tot 47 procent, hoofdzakelijk vanwege het zorgdebat.

De Democraten worden sinds enkele weken frontaal angevallen door conservatieve groepen en politici. Zij wijzen op de kosten van een nieuw zorgstelsel, en vrezen dat de federale overheid zich zal gaan bemoeien met vragen rond levensbeëindiging.

De Kamer van Koophandel zegt in tv-spotjes dat vanwege de kosten een belastingverhoging voor de lagere inkomens nodig zal zijn. Obama ontkent dat hij zijn belofte, geen nieuwe belastingen voor de meeste mensen, moet breken.

In spotjes van de nieuwe pro-hervormingscampagne (‘Americans for Stable Quality Care’) wordt betoogd dat aanpassing van het ‘gebroken’ systeem onvermijdelijk is. Zorg moet meer betaalbaar en toegankelijk worden.

De belangrijkste financier, de vereniging van farmaceutische ondernemingen (PhRMA), heeft beloofd om 150 miljoen dollar te besteden om Obama’s plannen te steunen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden