Ongewild gastheer van een groep krakers

‘Dit heeft niets meer te maken met het romantische idee van woningkraken. Dit is crimineel.’ Eric van der Burg, oppositieleider in Amsterdam, bevindt zich vrijdagmiddag in een historisch pandje nabij het Leidseplein. Krakers uit Polen hebben een deel van het huis bezet.

De VVD’er staat tot aan zijn enkels in de huisraad van John Gregory, al tien jaar eigenaar van het huis en sinds afgelopen zomer ongewild gastheer van een wisselend gezelschap uit Oost-Europa, dat een groot deel van zijn huis heeft gekraakt en gebruikt als hotel voor andere gelukzoekers die krap bij kas zijn.

Goedkoop toeven
Polen, Slovenen, Serviërs, jongelui die hebben ontdekt dat het in Amsterdam goedkoop toeven is, hebben via internet en het krakersspreekuur in juli met geweld beslag gelegd op drie verdiepingen van het huis van John Gregory in de Korte Leidsedwarsstraat. Van der Burg: ‘Ik eis dat burgemeester Cohen zo snel mogelijk een einde maakt aan deze ongelooflijke wantoestand.’

Gregory is ten einde raad. Met vrouw en twee peuters heeft hij zich noodgedwongen teruggetrokken op de bel-etage. Er heerst chaos. Te veel spullen en achterin, langs de muur, sporen van urine die afkomstig zijn van de bovenburen, een groepje jeugdige Polen.

Werkloos
Na enig aandringen zijn de krakers bereid hun bouwvallige onderkomen te laten zien. Afgezien van een modern hoekje met laptops, snelle interverbinding en stevige geluidsinstallatie is het er een bende. Het water is afgesloten en door de waterjerrycans en lege drankflessen heen is niets te bespeuren van de beroemde Poolse bouw- en restauratiekunde waarvan West-Europa thans op grote schaal profiteert. De krakers zijn dan ook in meerderheid werkloos.

Mag dit in Polen? Een van hen, hij heet Przemek: ‘Nee, maar de Nederlandse wetgeving staat dit toe. Voor verdere vragen verwijs ik naar onze advocaat.’ Een andere Pool raadpleegt zijn mobiele telefoon en geeft het nummer. Helaas, hun raadsvrouw geeft geen gehoor, haar kantoor is maandag weer open.

Twee voordeuren
John Gregory heeft de pech dat zijn huis twee voordeuren telt. Eén geeft toegang tot de bel-etage, de tweede deur leidt met een steile trap naar boven. Twee jaar geleden kwam dit deel van zijn huis vrij na het overlijden van een bejaarde huurster, die er al woonde toen Gregory het pand kocht.

Hij ging onmiddellijk aan de slag met de restauratie zodat hij de rest van zijn bezit in gebruik kon nemen. Het ging niet snel genoeg. Helaas voor hem bleven de etages langer dan een jaar onbewoond. De Polen kenden de Nederlandse wet: kraken!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden