Ongewenste Turkse vicepremier toch niet naar Apeldoorn, onbekend of vervanger wel komt

De Turkse vicepremier Tugrul Türkes zal niet naar Nederland komen om te spreken op een herdenkingsbijeenkomst voor de mislukte coup vorig jaar in Turkije. Dat heeft de woordvoerder van de vicepremier vrijdagavond bevestigd aan het tv-programma Nieuwsuur. Turkse autoriteiten hebben het bericht nog niet officieel bevestigd. Ook is nog niet bekend of een andere bewindspersoon in zijn plaats zal komen.

Natalie Righton
De Turkse vice-premier Tugrul Türkes in 2015. Beeld getty
De Turkse vice-premier Tugrul Türkes in 2015.Beeld getty

Aanvankelijk wilde de Turkse vicepremier aankomende dinsdag in een theater in Apeldoorn samen met Turkse Nederlanders stilstaan bij de circa 240 doden en 2.200 gewonden die zijn gevallen bij de mislukte staatsgreep vorig jaar. Maar de Nederlandse regering vindt het Turkse bezoek niet gewenst.

De diplomatieke betrekkingen tussen de twee landen moeten weer normaliseren voordat sprake kan zijn van zo'n hoogstaand bezoek, bevestigden zowel premier Mark Rutte als vicepremier Lodewijk Asscher vrijdag na vragen van journalisten. 'Gezien de huidige bilaterale relatie tussen onze landen is het niet gewenst dat Türkes of een ander lid van de Turkse regering een bezoek brengt aan Nederland', staat in een kabinetsverklaring.

De Turkse regering vindt deze redenering 'tekenend' voor hoe het is gesteld met de 'democratie in het land', aldus onder andere de Turkse vicepremier op twitter. Met de tweet https://twitter.com/TugrulTurkes (bovenste bericht) zou hij volgens zijn woordvoerder mogelijk impliceren dat hij niet meer naar Nederland wil komen.

'Nazi's en fascisten'

De twee landen zijn sinds maart verwikkeld in een diplomatieke rel. Nederland gaf toen geen toestemming aan de Turkse minister van Buitenlandse Zaken om per vliegtuig te landen op Nederlandse bodem. Hij had gedreigd met sancties tegen Nederland als hij Turkse Nederlanders niet mocht toespreken over een aanstaand referendum. Nederland vreesde dat de openbare orde in het gevaar zou komen en wilde daarom niet dat hij naar Nederland kwam. Een andere Turkse minister, die in zijn plaats per auto naar Nederland kwam, werd onder politiebegeleiding het land uitgezet.

De Turkse president Erdogan noemde Nederlanders daarna 'overblijfselen van de nazi's' en 'fascisten'. Ook is de Nederlandse ambassadeur sinds half maart niet langer welkom in de Turkse hoofdstad Ankara. Rutte en Asscher vinden dat er eerst 'gesprekken' moeten plaatsvinden voordat een Turkse politicus weer op Nederlandse bodem ontvangen kan worden. 'Nederland is bereid dat gesprek aan te gaan', zei Asscher vrijdag na afloop van de Ministerraad.

Lees ook:

Waarom de diplomatieke rel met Turkije zo uit de hand liep (+)

Nieuwe diplomatieke rel?

Het kabinet kan zich wel 'goed voorstellen dat de behoefte er is' om de couppoging te herdenken en dat is dan ook toegestaan in Nederland. 'De coup heeft veel impact gehad. Ook op Turkse Nederlanders dus wij kunnen ons voorstellen dat die behoefte er is', zegt Asscher . Er zijn volgens hem en de burgemeester van Apeldoorn nog geen aanwijzingen dat de openbare orde in het geding is. Maar het past volgens het kabinet niet om een Turkse politicus op deze herdenkingsbijeenkomst te ontvangen als er diplomatiek nog het een en ander uitgepraat moet worden.

Een nieuwe diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije is te voorkomen als het bij deze reactie van de Turken blijft en als het inderdaad klopt dat de Turkse vicepremier niet naar Nederland komt. En als Turkije ook niet een andere bewindspersoon stuurt. Iets soortgelijks gebeurde wel in maart. Nadat de Turkse minister van Buitenlandse Zaken de toegang tot Nederland was ontzegd, kwam de Turkse minister van Familiezaken alsnog naar Rotterdam. Rutte wil nog niet speculeren wat er zal gebeuren als de Turken ditmaal een soortgelijke actie uithalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden