Ongewenste jongen mag van rechter gewoon naar school

Een 7-jarig jongetje mag gewoon worden toegelaten tot de Johannesschool in Hillegom. De ouders van kinderen van de basisschool stapten naar de rechter om dat te voorkomen, omdat het jongetje eerder van een andere school was gestuurd vanwege 'grensoverschrijdend seksueel gedrag'.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

De rechter oordeelde donderdag in het kort geding dat de leerling op de school moet kunnen worden geplaatst. Deskundigen die hem hebben behandeld, zeggen dat hij nu geen groter risico vormt voor seksueel grensoverschrijdend gedrag dan elk ander willekeurig kind. Ook komt het jongetje onder continue toezicht te staan.

De deskundigen menen dat er geen enkele reden is om de jongen naar het speciaal onderwijs te sturen. De rechter hoopt dat de betrokken partijen naar een oplossing blijven zoeken. 'Deze uitspraak heeft veel onrust veroorzaakt en de uitspraak zal daarom de commotie die plaatsing op school met zich meebrengt, niet zomaar wegnemen', realiseert de rechter zich.

Dirk Giltay Veth, advocaat van de 36 ouders die het kort geding aanspanden, vertelt dat ze teleurgesteld zijn in de uitspraak. Volgens hem is er sprake van een diepe vertrouwensbreuk tussen de ouders en de school ontstaan. In totaal zouden 130 ouders zich tegen de plaatsing van de jongen verzetten. 'De school heeft gekozen voor één leerling ten koste van zoveel anderen', schrijft Giltay Veth.

De ouders beraden zich op verdere juridische stappen en overwegen hun kinderen naar een andere school te sturen. 'Een eventuele dialoog met de stichting en de leiding van de school zullen we ook nu niet uit de weg gaan, al bestaat gezien de voorgeschiedenis weinig vertrouwen in een oplossing.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden