Ongewenste daadkracht in Den Haag

Wij zien met spanning uit naar de alternatieve Miljoenen­nota van het daadkrachtige schaduwkabinet Kant-Wilders-Rutte-Halsema-Pechtold-Van der Vlies-Verdonk

Thomas von der Dunk

Daadkracht! Waar bleef de daadkracht? De oppositiepartijen waren van uiterst links tot uiterst rechts opvallend eensgezind: waar bleef de daad­kracht? Het kabinet maakte geen keuzes, het schoof alles voor zich uit, aldus het verwijt. En: met ons aan het roer gaat het straks echt anders.

Verkeerd
Natuurlijk: als elk der oppositiepartijen alléén aan het roer staat, dan - missch­ien - wel. Alleen: dat zal nooit gebeuren. Geen enkele partij komt bij verkiezingen in de verste verte nabij de absolute meerderheid. Zodoende komen er altijd compromissen uit, want wat de ene coalitiepartij als 'daadkrachtig' propageert, beschouwt de andere als volkomen verkeerd.

Dat betekent: waar partijen in de oppositie aan hun eigen heilige huisjes als vanzelfsprekend­heden kunnen vasthouden en de heilige huisjes van de anderen als versleten stokpaardjes kunnen neersabelen, geldt dat in een coalitieregering niet. Daar wil de een de ene kant uit, en de ander de andere. Dat zou met een andere regeringssamenstelling niet anders zijn.

Gaat de VVD ook met een daadkrachtige afschaffing van de hypotheek­rente­af­trek accoord? De SP met een dito verhoging van de AOW-leeftijd?

Alternatief
Wij zien daarom met spanning uit naar de alternatieve Miljoenen­nota van het daadkrachtige schaduwkabinet Kant-Wilders-Rutte-Halsema-Pechtold-Van der Vlies-Verdonk. Dat gaat zowel de hypotheekrenteaftrek handhaven als afschaffen, de A4 tussen Delft en Schiedam als snelweg èn als fietspad voltooien, de koopzondag vrijgeven èn verbieden, moslims vervolgen en vertroetelen, de burgemeester door de koningin laten benoe­men en door de bevolking laten kiezen, en rent, al naar gelang van de toevallig dienstdoende rege­ringswoord­voer­der buitenland, voortdu­rend Afghanistan in en weer uit.

Ook zo'n droomcoalitie zou het met alle vastgeroeste belangen in Nederland zeer moeilijk hebben. Het echte kabinet staat dus voor geen geringe opgave. Er zullen zeer veel pijnlijke maatrege­len aankomen, die voor velen onverteerbaar zijn omdat het om 'verworven rechten' gaat.

Bonussen
Om een complete volksopstand te voorkomen, zal het kabinet daarom eerst drie alge­meen als onrechtvaardig beschouwde 'verworven rechten' moeten durven aanpak­ken: de bonussen, de hypotheekrenteaftrek voor miljonairs en de buitenspo­rige salarissen van sommige medisch specialisten. Laat dan maar Rutte verdedigen dat Rijkman Groenink recht heeft op een villa­sub­sidie terwijl anderen door diens gegoochel hun baan verlie­zen.

Daar­mee is men er financieel uiteraard niet. De eerste prijs voor de meest ridicule eis gaat, als gebrui­kelijk, zodoende weer naar Grote Geert: 'laat de burger met rust'. Als hij echt denkt dat je in deze crisistijd 'daadkrachtig' kan optreden zonder dat de burger dat merkt, is hij niet goed snik.

Maar die onontkoombare conclusie hadden wij reeds eerder getrokken.

null Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden