Nieuws

Ongevraagd publiceren van privégegevens wordt strafbaar: ‘Meer dan schofterig’

Het ongevraagd publiceren van privégegevens van personen, met als doel hen te intimideren, wordt strafbaar. Met een nieuw concept-wetsvoorstel tegen ‘doxing’ wil minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid regelen dat daders maximaal een jaar gevangenisstraf riskeren. Hij komt daarmee tegemoet aan een breed gedeelde wens van de Tweede Kamer.

Demissionair Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.  Beeld ANP - Bart Maat
Demissionair Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.Beeld ANP - Bart Maat

Intimidatie via de sociale media heeft in de afgelopen jaren een hoge vlucht genomen. Voor een meerderheid in de Tweede Kamer was afgelopen voorjaar de maat vol toen wetenschappers, politici en publicisten op hun huisadres stickers aantroffen met de boodschap ‘Deze locatie wordt geobserveerd door volgers van Vizier op Links'.

Vizier op Links is een online-platform dat voortdurend persoonlijke informatie van ‘linkse’ mensen openbaart om aan te tonen hoe ‘corrupt’ en ‘hypocriet’ zij zouden zijn. Het platform werd in het voorjaar om die reden al geschorst van Twitter, maar politiek Den Haag wil meer mogelijkheden om zulke activiteiten aan te pakken.

In een motie stelden VVD, D66, CDA, SP, ChristenUnie, PvdA en SGP vast dat doxing, ‘het vragen om of het verschaffen of verspreiden van persoonsgegevens van diegene die vrees aangejaagd moet worden’, grote gevolgen heeft voor de veiligheid van de slachtoffers en daarom strafbaar moet worden.

Wetsvoorstel

Grapperhaus heeft dat Kamerstandpunt nu verwerkt in een concept-wetsvoorstel dat hij maandag publiceerde. Daarin zet hij een maximale gevangenisstraf van één jaar op het ‘verschaffen, verspreiden of anderszins ter beschikking stellen van identificerende persoonsgegevens van een ander of een derde met het oogmerk om die ander vrees aan te (laten) jagen, ernstige overlast aan te (laten) doen of ernstig te (laten) hinderen in de uitoefening van zijn ambt of beroep'.

Het wetsvoorstel maakt nadrukkelijk een uitzondering voor journalisten en klokkenluiders ‘die nieuwsfeiten en misstanden openbaar maken’, mits de bekendmaking van gegevens ‘noodzakelijk is in het algemeen belang’ en dus niet bedoeld om anderen te intimideren.

Doxing

‘Het grote gemak waarmee sommigen denken te kunnen intimideren door privégegevens over anderen te verspreiden is meer dan schofterig', aldus Grapperhaus in zijn toelichting. ‘Het gaat over de grens van het toelaatbare als mensen in hun leven worden belemmerd, onze agenten worden gehinderd in hun werk en wetenschappers niet meer vrijuit kunnen spreken. Hele gezinnen voelen zich vaak niet meer veilig thuis, mensen durven niet meer onbevangen naar buiten te treden en zichzelf te zijn. Ook collega’s worden erdoor geraakt. Dit gaat echt een grens over en dat moeten we duidelijker in de wet vastleggen.’

Een nieuw wetsvoorstel is nodig omdat bestaande wetten tegen bedreiging en stalking vaak tekort schieten tegen doxing, bijvoorbeeld omdat er geen sprake is van een expliciete bedreiging met een ernstig misdrijf of van een stelselmatige inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van de betrokkene.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden