NIEUWSAANSLAG MET AUTO

Ongeveer dertig gewonden door automobilist die opzettelijk inrijdt op carnavalsoptocht in Duitsland

Een 29-jarige man heeft maandag met zijn auto een aanslag gepleegd op een carnavalsoptocht in het Duitse plaatsje Volkmarsen. Dertig mensen raakten gewond, van wie zeven zwaar. De politie ziet vooralsnog geen aanwijzingen voor een politiek motief.

De zilverkleurige Mercedes waarmee een 29-jarige Duitser inreed op een carnavalsoptocht.Beeld via REUTERS

Onder de zeven zwaar gewonden zijn ook kinderen. Foto’s van ooggetuigen tonen verkleedartikelen en in stukken gebroken stepjes op een natte asfaltweg, kriskras geparkeerde ambulances en de zilverkleurige Mercedes combi waarin de dader reed.

Over de dader heeft de politie bekendgemaakt dat hij 29 jaar is, in Volkmarsen woont, de Duitse nationaliteit bezit en bij de politie bekend is wegens huisvredebreuk en belediging. Omdat de man bij zijn daad zelf gewond raakte, was hij maandagavond nog niet in staat te worden verhoord.

De prangendste vraag kan daarom nog niet worden beantwoord, de vraag waarom deze man, naar het schijnt bewust, inreed op een stoet feestvierende mensen en kinderen. De man wordt vervolgd voor pogingen tot moord.

Alle richtingen

Alweer een uitbarsting van geweld in de deelstaat Hessen, vijf dagen na de extreem-rechtse aanslag Hanau, zo’n 160 kilometer zuidelijker in dezelfde deelstaat. Het politieonderzoek loopt in alle richtingen, deelde officier van Justitie Alexander Badle in Frankfurt am Main mee. Hij en de korpschef van de Frankurtse politie, Gerhard Bereswill, benadrukken dat de dader niet zou zijn opgevallen door extremistisch gedachtegoed van welke aard dan ook.

Dat zegt niet alles, bleek juist in Hanau. Over de extreem-rechtse sympathieën van terrorist Thomas Rathjen wist de buitenwereld niets, van zijn achtervolgingswanen en overige psychische problemen evenmin.

Het was ook een extreem-rechtse dader die in juni vorig jaar in het Hessische Wolfshagen-Istha de CDU-politicus Walter Lübcke doodschoot op zijn terras. Later die zomer schoten in Hessen nog twee mannen vanuit hun auto’s op mensen met een buitenlands uiterlijk.

Het aantal niet politiek gemotiveerde geweldsdelicten neemt in Duitsland de afgelopen jaren gestaag af, terwijl extreem-rechts, -links en islamistisch gemotiveerde gewelddaden sinds 2015 zijn toegenomen. De concentratie van al dan niet politiek gemotiveerde aanslagen in het bovengemiddeld welvarende Hessen lijken vooralsnog te berusten op een luguber toeval.

Beeld de Volkskrant

Volkmarsen is een kleine stad met een kleine zevenduizend inwoners, op 30 kilometer ten noorden van Kassel, een van de weinige van oudsher katholieke stadjes in de grensregio met de deelstaat Noordrijn-Westfalen. De carnavalsoptocht, de grootste in de omgeving, begon om kwart over twee voor het stadhuis. Het drama voltrok zich een klein half uur later.

Wegversperring

Ooggetuigen die hun verhaal deden in Duitse media, zagen hoe de auto door een wegversperring brak, hoe de bestuurder gas gaf en ‘met hoge snelheid’ ongeveer 30 meter door de menigte rolde voor hij tot stilstand kwam, hoe de politie de man ter plekke arresteerde. De foto’s van dat moment tonen een tengere man, wiens gezicht onherkenbaar is gemaakt. 

‘Er lagen vooral gewonde kinderen op straat, maar ook ouderen’, zei lokaal politicus Reinhard Kubat tegen Bild. ‘Kinderen kwamen naar me toe en zeiden dat ze plop, plop, plop hadden gehoord toen de auto over mensen heenreed.

Tegen zeven uur ’s avonds verrichtte de politie in Volkmarsen een tweede arrestatie die verband zou houden met de gebeurtenissen in Volkmarsen. Het gaat om een man die de aanslag integraal zou hebben gefilmd met zijn mobiele telefoon. Of het daarbij om een mogelijke medeplichtige gaat of om een getuige, maakte de politie niet bekend. Uit voorzorg was er maandagavond extra politiebewaking in de uitgaansbuurt van de nabijgelegen stad Fulda, waar het met carnaval extra druk is.

Bondskanselier Merkel heeft niet persoonlijk gereageerd op de aanslag. Wel liet ze een van haar voorlichters op Twitter meedelen dat ze geschokt is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden