'Ongevaarlijk' roet Moerdijk neergedaald tot in Gouda

AMSTERDAM - Roetdeeltjes van de grote brand die gisteren in Moerdijk woedde, zijn vermoedelijk tientallen kilometers noordelijker terechtgekomen. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kan het roet tot in Gouda zijn neergedaald.

Van onze redactie
Brandweerlieden bekijken donderdag de schade. Het nablussen gaat nog de hele dag duren omdat er moeilijk te bereiken brandhaarden zijn. © Beeld anp
Brandweerlieden bekijken donderdag de schade. Het nablussen gaat nog de hele dag duren omdat er moeilijk te bereiken brandhaarden zijn. ©Beeld anp

De Milieuongevallendienst (MOD), onderdeel van het RIVM, doet momenteel onderzoek naar de samenstelling van het roet. Uit de eerste metingen is gebleken dat er geen verontrustende concentraties giftige stoffen (benzeen, tolueen, ethylbenzeen en koolwaterstoffen) in de lucht zijn verspreid. Toch adviseert het instituut uit voorzorg om contact met de stoffen te vermijden.

Burgemeester Arno Brok uit Dordrecht riep de bewoners van zijn gemeente eerder vandaag al op om huisdieren niet vrij te laten rondlopen, geen groenten uit eigen tuin te eten en kinderen niet op speeltoestellen te laten spelen. Ook hij benadrukte dat het om voorzorgsmaatregelen gaat en dat er vooralsnog geen reden is voor bezorgdheid. Tijdens een persconferentie lieten Brok en zijn collega-burgemeesters van Moerdijk en Breda weten dat de gezondheid van de bewoners niet in gevaar is gebracht.

Chemie-Pack
Ook stelden de burgemeesters dat Chemie-Pack, het bedrijf waar de brand uitbrak, voldeed aan alle gestelde eisen en in oktober nog een nieuwe vergunning had gekregen. De directie van Chemie-Pack liet vanmiddag in een verklaring weten het incident te betreuren. 'Ondanks alle getroffen veiligheidsmaatregelen en verkregen vergunningen, is een incident ontstaan waardoor het terrein van Chemie-Pack en delen van bedrijven in de buurt verloren zijn gegaan. Gelukkig zijn hierbij geen gewonden gevallen. Het incident van gisteren heeft een grote indruk achtergelaten bij de leiding en alle medewerkers van het bedrijf.'

Chemie-Pack wil niet speculeren over de oorzaak van de brand. Die wordt momenteel onderzocht door de Onderzoeksraad voor Veiligheid van Pieter van Vollenhoven. De Raad kijkt ook naar de manier waarop Chemie-Pack omging met de opslag en het verpakken van de aanwezige chemische stoffen.

Meldpunt
De gemeente Moerdijk heeft een meldpunt in het leven laten roepen voor mensen die menen schade te hebben geleden door de brand. Via het nummer 0570-783460 komt het publiek terecht bij de meldkamer CRAS Moerdijk. Het gaat alleen om registratie van mogelijke schadegevallen. Dit staat los van melding aan de eigen verzekering, aldus de gemeente.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden