Ongerustheid over bezuinigingen op kosten ambulance

Veel Gubeners blijken zich zorgen te maken nu vorige week de bezuinigingen op ambulancediensten en ziekenvervoer definitief zijn doorgevoerd. De voorzitter van de plaatselijke afdeling van het Rode Kruis voorziet de komende tijd nog geen problemen en tempert de bezorgdheid van de inwoners....

Het Rode Kruis geeft aan ook allerminst enthousiast te zijn over de beperkingen van de mogelijkheden tot transport, maar meent dat nog zeker een halfjaar moet worden gewacht met een beoordeling van de nieuwe situatie.

Ambulancediensten en gekwalificeerde ziekenvervoerders hebben zich intussen moeten aanpassen aan de nieuwe regels die in het gebied rondom Guben van kracht zijn geworden. De ambulances voeren ziekentransporten waarvoor speciaal opgeleid personeel nodig is, niet langer uit van zes uur 's ochtends tot tien uur 's avonds. Ze mogen dat alleen nog doen tussen zeven uur in de ochtend en vijf uur 's middags.

Buiten die tijden moet een beroep worden gedaan op de algemene hulpdienst, die twee wagens tot zijn beschikking heeft. Een ervan moet achterblijven voor calamiteiten. Als er toch meer auto's nodig zijn, springt de gemeente Forst bij.

Tot voor kort had het Rode Kruis van Guben twee ambulances en twee permanent inzetbare hulpkrachten die konden worden opgeroepen bij ongelukken met meer gewonden of vervoer van patiënten tussen twee ziekenhuizen.

Om financiële redenen is daaraan vorige week een einde gekomen. In extreme gevallen kan het voorkomen dat de ene auto wordt ingeschakeld bij gekwalificeerd ziekentransport, terwijl de andere moet uitrukken voor een ongeval. Als op zo'n moment nog een ongeluk gebeurt, is er geen ambulance meer beschikbaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden