Ongeremde fantasie

BEREND JAN BOCKTING

Charlie Kaufman

Het regiedebuut van de beroemde scenarioschrijver Charlie Kaufman werd een film waarin niemand zijn grenzeloze fantasie nog kon beteugelen. Wat in Synecdoche, New York ontbrak was een regisseur die zijn verzinsels in goede banen leidde, zoals in Being John Malkovich (waarin hij letterlijk in het hoofd van John Malkovich kroop), Adaptation (waarin hij zichzelf opvoerde als neurotische scenarioschrijver én diens fictieve tweelingbroer)of Eternal Sunshine of the Spotless Mind (waarin twee ex-geliefden elkaar uit het geheugen wissen). Het verhaal over een stervende theatermaker (Philip Seymour Hoffman) die al zeventien jaar werkt aan zijn magnum opus, laat zich kijken als een even briljante als onbegrijpelijke cocktail van zijpaadjes, hallucinaties en verzinsels. Synecdoche, New York was een betere film geweest wanneer een ander met Kaufmans duizelingwekkende gedachtenkronkels aan de slag was gegaan, maar origineler dan deze vind je ze zelden.

Synecdoche, New York (Charlie Kaufman, 2008)

BBC 2, 0.40-3.40 uur (eindtijd is zomertijd).

Twelve Monkeys

(Terry Gilliam, 1995) In 2035 is het grootste deel van de wereldbevolking uitgeroeid door een virus, de overlevenden wonen noodgedwongen ondergronds. Een gevangene (Bruce Willis) wordt met een tijdreisprocedé teruggestuurd naar 1990 om de komende rampspoed bijtijds af te wenden. Hij belandt al snel in een gesticht wanneer hij over zijn missie praat. Terry Gilliams meesterlijke sciencefictionfilm Twelve Monkeys vertelt een ingewikkeld verhaal; het thema tijdreizen leidt nu eenmaal tot complicaties. Maar het scenario van David Peoples, gebaseerd op de klassieke Franse fotovertelling La jetée (1962) van Chris Marker, zit slim in elkaar. Bovendien is de vormgeving fraai en uitbundig, en bevat de film net als het origineel een mooie verwijzing naar Hitchcocks Vertigo.

RTL 7, 20.00-22.35 uur.

Children of Men

(Alfonso Cuarón, 2006) Children of Men opent met een gitzwart beeld van Londen, waar het tv-journaal het nieuws brengt dat de jongste mens op aarde niet meer leeft. Vanaf de eerste minuut drukt de Mexicaanse filmer Alfonso Cuarón je midden in zijn smerige toekomst. Hierin ontsnapt Clive Owen ternauwernood aan een bomaanslag. Zijn daaropvolgende overlevingstocht door de grootstedelijke jungle ontaardt in een thrillerplot waarin het voortbestaan van de planeet wordt bedreigd. Cuarón brengt een aantal hoogstaande actiescènes als een verbluffend beklemmende guerrilla-oorlog in beeld; Children of Men laat zich tijdens deze momenten eenvoudig vergelijken met de openingsscène van Saving Private Ryan, maar de actuele context maakt de beleving dubbel zo intens.

RTL 7, 22.35-0.40 uur.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden