Ongenaakbaar met de Franse slag

Na een excentrieke Amerikaan is er nu een stille Fransman die de Nederlandse marathonwereld een lesje geeft. Cedric Michaud (25) won zaterdag voor de vierde keer op rij....

AAN HET Veluweparkpad in Elburg is het deze wintermaanden akelig rustig. Enkele van de in de zomer vooral bij jonge gezinnen populaire vakantiebungalows zijn bewoond, maar het leven speelt zich in druilerige tijden vooral af binnen de vier muren van het kleine appartement. En dan is het stil. Benauwend stil.

Cedric Michaud heeft moeite met de eenzaamheid. 'Mentaal hapert het daarom wel eens', zegt Bert van 't Holt, ploegleider van de Nefit-marathonploeg over het gemoed van de Fransman. 'Wij reageren ons na een slechte wedstrijd af op vrouw en kinderen. Hij heeft helemaal niets naast het schaatsen.'

In de kleedkamer van ijsbaan De Meent in Alkmaar is het vlak voor de start van de negende KNSB-marathon dringen geblazen. Met drukke armgebaren en luide stem wordt verhaald over nieuwe technische snufjes of over de schertsvertoning bij de persconferentie van de Greenery, waar een groot aantal rijders maar geen pers aanwezig was.

Michaud beziet het chaotische tafereel van afstand en vangt af en toe flarden van gesprekken op. De afzondering is in deze drukte haast nog pijnlijker.

Marathonschaatsen is een sport voor spruitjestelers, postbodes en boeren. Niet voor een verdwaalde Fransman die zijn skeelers vijf jaar geleden verruilde voor een paar ijzers en een kort avontuur op de langebaan gedoemd zag te mislukken wegens gebrek aan geld, aandacht en faciliteiten bij de Franse bond.

Peter Mueller, destijds coach van de Franse ploeg, nodigde hem bij zijn overstap naar Nederland uit om met sprintkanonnen Erben Wennemars en Jan Bos mee te trainen. De techniek ging weliswaar met sprongen vooruit, maar de olympische aspiraties werden er zelden mee bevredigd. 'En als je je niet plaatst voor de Spelen, dan is er helemaal niemand meer in Frankrijk die naar je omkijkt', zegt Michaud.

In Nederland wel. Erik Hulzebosch, met zijn marathonploeg in Inzell op trainingskamp, zag het gekrabbel van de Fransman even aan en wist meteen: 'Dat wordt een hele goede.'

'Ik kende hem vanuit het skeeleren. Als hij meedeed aan een wedstrijd in Nederland wist je eigenlijk al wie er ging winnen. En hij vond het langebaanschaatsen niet zo leuk meer. In de zesdaagse heb ik hem toen op proef mee laten doen', aldus Hulzebosch. 'Hij viel vaak, maar ik wist dat als hij een keer zou blijven staan dat hij dan ook kon winnen.'

Skeeleren in combinatie met wilskracht bleek de garantie voor een geslaagde marathoncarrière. Die ervaring, behalve uit eigen beleving, had Hulzebosch reeds opgedaan met een andere buitenlandse ex-skeeleraar. KC Boutiette, eveneens door Hulzebosch bij de ploeg gehaald, zette de marathonwereld drie jaar geleden op de kop. In de eindsprint bleek de Amerikaan onklopbaar.

Jan Maarten Heideman: 'KC bleef net zo lang achterin het peloton wachten tot er een massasprint kwam. Dan was iedereen kapot maar hij had nog frisse benen.'

Michaud is beduidend populairder onder de rijders. De Fransman is altijd voorin te vinden en schuwt het kopwerk niet. De vergelijking gaat ook op andere punten mank. Boutiette had een grote mond, was altijd in voor een geintje en was duidelijk aanwezig. Henk Angenent: 'Hij is wel eens bij mij thuis geweest voor een barbecue. Die lult je de oren van de kop.'

Niet Michaud. De schaatsers noemen hem stil, bescheiden en sympathiek. Hij houdt zich op de achtergrond, bewust van de taalbarrière. Een cursus Nederlands bij buurvrouw Kampman - in het dagelijks leven lerares Frans - maakte hem niet zelfbewuster. Integendeel. Pas na heel lang aandringen wordt duidelijk dat hij wel kan maar niet durft. 'Ick gheb gewonnen', zegt hij.

Het is het enige dat de twee buitenlanders gemeen hebben: winnen. Als de beklemmende stilte is verdreven met een ontspannen rondje hardlopen aan de zijde van zijn luidruchtige ploeggenoot Hulzebosch, en de prestatie-druk is afgeworpen na drie zeges op rij lijkt Michaud eindelijk te genieten.

'Wat wil je ook. De wekker gaat bij mij niet af om acht uur 's ochtends. Mijn hobby is mijn werk. Ik ben een heel gelukkig mens dat ik met schaatsen mijn geld kan verdienen. Dan mag het in mijn hoofd soms best eens iets minder goed voelen', aldus Michaud.

Na de vierde zege in Alkmaar is zijn bijnaam, de TGV, gevestigd. Zoals de Franse hoge snelheidstrein raast hij zaterdagavond over de baan. Alsof zijn superioriteit na een stroeve seizoenstart al niet ten overvloede was gedemonstreerd geeft hij in de finale een verrassend staaltje schaatskunst weg. Schijnbaar moeiteloos sprint hij drie ronden voor het einde weg bij Heideman en Rozendaal en rijdt solo op de finish af.

Een Fransman als winnaar van een oer-Nederlandse sport.

'Met de Franse slag', roept Hulzebosch blij door de microfoon. 'Dat kennen ze hier in Nederland niet.'

'Ik mag wel een spoedcursus schaatsen bij hem gaan volgen', zegt Heideman, zichtbaar onder de indruk.

'Als tien langebaanschaatsers na de Spelen overstappen naar de marathon, ben ik hooguit voor eentje bang. Maar dit soort jongens moet je heel serieus nemen', zegt Angenent.

Zelfs Hulzebosch heeft geen moeite met de plotselinge concurrentie in de eigen ploeg. Zolang er geen natuurijs is moet sponsor Nefit op andere vlakken tevreden gehouden worden. Met Gretha Smit, die met een beetje mazzel naar de Olympische Spelen gaat. En een Fransman die kans heeft de Elfstedentocht te winnen.

Angenent haalt zijn schouders op: 'Het zou wat. In Friesland worden wij Nederlanders ook als buitenlanders beschouwd.'

Die angst hoeven de Nederlandse marathonschaatsers niet te hebben, zegt Michaud, geen greintje minder bescheiden door het succes. Eén keer pas stond hij op natuurijs. Vorig jaar op de Weissensee. 'Dat werd me als Fransman echt iets te gek. Overal waar ik keek zag ik alleen maar ijs. Om bang van te worden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden