Ongemakkelijk

BART KOETSENRUIJTER

Na het zoetsappige The Notebook vond rijzende ster Ryan Gosling het blijkbaar nodig een wat weerbarstiger project te kiezen. Want de visuele retoriek van Stay doet misschien anders vermoeden, maar de film van regisseur Marc Forster (Monster's Ball, Quantum of Solace) en scenarioschrijver David Benioff (The 25th Hour, The Kite Runner) is een ongemakkelijke film. Daarvan is aan het begin nog niets te merken. Een jonge kunstacademiestudent (Gosling) loopt weg van een op de New Yorkse Brooklyn Bridge over de kop geslagen en brandende auto. Geheel in de war. In de volgende scène wacht hij zijn psychiater op in haar spreekkamer. Maar in haar plaats verschijnt Sam (Ewan McGregor), die tijdelijk haar honneurs waarneemt. Hij is direct bovenmatig geïnteresseerd in dit geval. De jongen kondigt niet alleen vrij stellig aan over een paar dagen, op zijn 21ste verjaardag, zichzelf door zijn hoofd te schieten, hij lijkt alles om zich heen van mysteriën te vervullen. En dat ontregelt Sams leven ernstig. En daarmee ook dat van de kijker. De gebeurtenissen worden ongeloofwaardiger, het visuele geweld gaat ergeren. Totdat in de slotscène, de soberste en menselijkste van de film, alles op zijn plaats valt en je als kijker kunt en moet beginnen met opnieuw de film doorlopen. Geen origineel procédé, maar altijd fascinerend, mits goed uitgevoerd. En goed uitgevoerd is het, concludeer je uiteindelijk.

Stay (Marc Forster, 2005)

RTL 8, 20.30-22.30 uur.

Tiger Bay

(James Lee Thompson, 1959) Even ging het voortvarend met de carrière van kindster Hayley Mills, die debuteerde in deze misdaadfilm van de degelijke Hollywoodregisseur James Lee Thompson, die een paar jaar later Cape Fear zou maken. Ze zou erna optreden in een paar Disneyfilms, maar daarna verdween ze toch vrij snel in de betrekkelijke anonimiteit. Haar optreden in Tiger Bay staat nochtans als een huis. Daarin is ze als 12-jarige getuige van hoe een zeeman zijn geliefde vermoordt. Tijdens en rond de politieverhoren die volgen ontstaat een intrigerend psychologisch spel. Mills won er in Berlijn een Zilveren Beer mee.

BBC 2, 12.30-14.15 uur.

Boiler Room

(Ben Younger, 2000) Thriller spelend in de sinds twee crises vermaledijde wereld van het grote en snelle geld. Hoofdpersoon (Giovanni Ribisi) is een gewetensvolle beurshandelaar in een louche New Yorkse omgeving. De debuutfilm van Ben Younger ontkwam niet aan vergelijkingen met Wall Street. Younger anticipeerde erop door een andere hoofdrolspeler, de verrassend gecaste actieheld Vin Diesel, letterlijk te laten citeren uit Oliver Stones standaardwerk.

RTL 7, 00.30-02.40 uur.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden