Ongemakkelijke situatie op IDFA: Brügger en Tijssen oog in oog

Hoewel de maker van The Ambassador Mads Brügger en De Nederlandse zakenman Willem Tijssen met elkaar in de clinch liggen, zijn ze elkaar bij de opening van het IDFA tegengekomen. Dit vertelde Brügger vanavond tijdens de IDFA-talkshow. 'Het was een bizarre situatie', aldus Brügger.

Mads Brügger. © Heleen van Lier

Tijssen probeerde de vertoning van de documentaire tegen te houden omdat hij wordt afgeschilderd als een louche ondernemer die diplomatenpaspoorten verkoopt. Hiermee kunnen de nieuwbakken diplomaten vrij in en uit een land reizen om bijvoorbeeld bloeddiamanten te smokkelen. Volgens Tijssen zijn de scenes waarin hij figureert uit de juiste context geplaatst, en had hij de 50.00 dollar die Brügger hem overhandigde nodig voor gemaakte onkosten. Hij stuurde advocaten op het IDFA af en deed in De Wereld Draait door zijn beklag.

Ongemakkelijk
Het tegenhouden van de vertoning is niet gelukt. Volgens IDFA-directeur Ally Derks 'omdat wij een hele goede advocaat hebben'. Tijssen ging desondanks naar de wereldpremière van de film - gisteravond in Tuschinski - toe. Na afloop troffen de Brügger en Tijssen elkaar en hebben elkaar 'hallo' gezegd. 'Hij wilde een discussie met mij aangaan. Het was behoorlijk ongemakkelijk.' Maar Brügger neemt Tijssen niets kwalijk. Alle vertoningen van The Ambassador op het IDFA - dat nog tot 27 november duurt- zijn uitverkocht. 'Als Tijssen mijn pr-agent was geweest, dan had ik gezegd: goed werk!', zegt Brügger. Brügger heeft verder ook een geweldige avond gehad in wat hij 'de mooiste bioscoop waar hij ooit geweest is' noemt.

Brügger benaderde Tijssen voor een diplomatenpaspoort, waarmee hij in de Centraal-Afrikaanse Republiek in bloeddiamanten wil handelen. Hij koopt politici om en tekent dubieuze contracten met corrupte zakenlieden en prominenten. Als dekmantel zegt hij een luciferfabriek op te willen zetten, een wassen neus zoals hij en de corrupte lieden die hem helpen weten.

Hoewel Tijssen maar niet doorkomt met het diplomatenpaspoort, waarvoor Brügger hem 134.000 dollar betaalt, lukt het Brügger wel om aan diamanten te komen. Wat hij uiteindelijk met de diamanten heeft gedaan is niet te zien in de film, maar durft hij nu wel te vertellen. 'Ik ben in mijn eentje naar diamanthandelaars gegaan en heb ze verkocht, om mijn investering terug te krijgen. Toen was ik plotseling een echte diamanthandelaar. Zijn act werd werkelijkheid'

Fictie
Na de première gisteravond kwam een vrouw op Brügger af die dacht dat het allemaal fictie was. Brügger zette dan ook een zeer overtuigende act neer als diplomaat. Als research bezocht hij recepties op ambassades - vooral Belgische - en bestudeerde het gedrag van de diplomaten. Welke sigaretten ze dronken - Red Dunhill', welke whiskey ze dronken en wat voor kleren ze droegen.

'Wist je bijvoorbeeld dat veel diplomaten een servetje in een driehoek vouwen en om hun glas doen? Dat doen ze om geen vingerafdrukken achter te laten', vertelt Brügger.

Om zijn verhaal te kunnen vertellen, schaadde hij niet alleen de reputatie van Tijssen en allerlei louche personen, maar bedroog hij ook de lokale bevolking door hen hoop te geven op werk in zijn fabriek. 'Ik weet dat ik mensen heb geschaad, maar als ik zo in mijn rol zit, dan kan ik daar mee omgaan', zegt Brügger. Op het moment dat een lokale stam dronken is gevoerd en in een staat van dronken trance voor hem dans, vermaakt hij zich dan ook echt, geeft Brügger toe. 'Op dat moment denk ik daar echt niet over na. De psychische complicaties komen later wel.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden