Column

Ongemakkelijk gesprek met Heleen Mees

Het had er alle schijn van dat Heleen Mees niet geweten heeft dat EenVandaag een ander spel speelde dan zij.

Jean-Pierre Geelen
Heleen Mees. Beeld anp
Heleen Mees.Beeld anp

Bij het schrijven van zijn wekelijkse Parool-column dacht Felix Rottenberg: 'Dit krijgt zo buitenproportioneel veel aandacht... Er zijn echt belangrijker zaken.' Dat zei hij vrijdag in DWDD.

De ophef over zijn 'bedrijfsleider' Diederik Samsom (Vrij Nederland) en 'supertechnocraat' Jeroen Dijsselbloem (College Tour) was weer eens de schuld van de media, vertolkte de (net afgetreden) voorzitter van de kandidaaatstellingscommissie de vermoorde onschuld. Met VN had hij vier uur zitten praten en op één achteloos momentje zijn 'scherpe antenne' verloren. Net dat momentje over Samsom, wat die rioolratten van VN natuurlijk breed hadden uitgevent.

Die uitspraak in College Tour: het was allemaal 'een optelsom van toevalligheden'. 'Ik weet dat ze knippen in zo'n interview. Maar ik heb een vrij genuanceerd antwoord gegeven op een vraag.' En ja: hij was al 17 jaar geen politicus meer, hè. 'Ik heb volledig onderschat dat als ik zo'n functietje vervul, men weer met de zaklantaarn op mij schijnt.'

Inderdaad waren zijn quotes in College Tour zichtbaar geknipt en geplakt, bleek vrijdag. Maar als iemand de mores van de media kent, is het Rottenberg. Geen politicus is, dan toch een strategisch schaker. Deze weken speelde hij simultaan op vele borden: dinsdag volgt nog een cijferrapportje in Het Parool, een jaarlijks spelletje dat 'nu ook wel weer volle aandacht' zou krijgen. Onderwijl maakte hij op het speelveld van DWDD zijn aftreden openbaar. Een paardensprong.

Rottenbergs plannen voor de PvdA doen er hier niet toe, noch hoe oprecht zijn 'frank en vrij' spreken is. Het is het doorzichtige narrenmat dat hij dacht te spelen door eventjes de media de schuld te geven.

Op het toernooi van de publiciteit waren zaterdag de borden omgedraaid. EenVandaag had tienduizend kilometer vliegen over gehad voor 'een zoektocht naar econome Heleen Mees'. Ze werd gevonden in Bejing, waar ze 'voor het eerst haar verhaal' zou doen, aldus de aankondiging.

Dat was de vraag maar. Mees speelde met zwart. Er zat iets onfris aan de ontmoeting, door EenVandaag met onverholen trots uitgespeeld in het verlekkerde openingsshot, waarin Mees zei: 'Zullen we nou gewoon door naar een volgend onderwerp? Mag ik in ieder geval even een cola light? Want ik ga hier niet verder op in...'

'Haar verhaal' ging natuurlijk weer over 'die ongelukkige periode in haar leven', waarin een genante, maar volstrekt irrelevante privé-affaire met econoom Willem Buiter de pers tijdenlang bezighield. Mjammie.

Het werd 'geen gemakkelijk gesprek', zei verslaggeefster Caroline van den Heuvel in de voice over. 'Stekelig, op z'n tijd'. Hoe zou het toch komen? Doordat ze eindeloos zat te insinueren in een zaak waarover Mees niets over mocht zeggen, omdat er nog een schadeclaim van 20 miljoen in de lucht hing. Merkwaardig tussenzinnetje van Van den Heuvel: 'Ze wil ons doen geloven dat dit een soort tussenjaar is, een sabbatical.' O ja: Mees was bezig met een boek over Chinese economie, leek Van den Heuvel haar verre reis te rechtvaardigen. Er volgden beelden van Mees op Chinese les, maar twee shots later ging het alweer over 'de zaak'.

Het gesprek straalde alleen maar ongemak uit, reden of relevantie ontbraken. Duidelijk niet iemand die 'voor het eerst haar verhaal' wilde doen. Het had er alle schijn van dat Mees helemaal niet geweten heeft dat EenVandaag een ander spel speelde.

Schaken is een mooi spel, maar alleen als ieder dezelfde regels kent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden