NieuwsDonald Trump

Ongelukje? Trump uit zich voor het eerst aarzelend over zijn toekomst als president

De Amerikaanse president Donald Trump toonde zich vrijdagavond aarzelend over zijn toekomst als president. Tijdens een persconferentie over corona zei hij dat de ‘tijd zal leren’ wie er in januari in het Witte Huis zit. Het leek er even op alsof Trump zich versprak.

Natalie Righton
Doanld Trump in de tuin van het Witte Huis tijdens de persconferentie over het coronavirus.  Beeld AFP
Doanld Trump in de tuin van het Witte Huis tijdens de persconferentie over het coronavirus.Beeld AFP

Trump klonk kortstondig, maar duidelijk hoorbaar onzeker over de toekomst van zijn kabinet. ‘Wat er ook gebeurt in de toekomst, wie weet welke regering er zal zijn, de tijd zal het leren’, zei Trump in een schijnbaar onbewaakt ogenblik, toen hij reflecteerde op een mogelijke lockdown in het nieuwe jaar. Niet eerder liet hij de mogelijkheid open dat zijn eigen regering misschien niet meer aan het roer staat in januari.

Tot nu weigert Trump zich neer te leggen bij zijn verlies. Hij beschuldigt zijn Democratische rivaal Joe Biden dagelijks van fraude bij de recente presidentsverkiezingen, hoewel daarvoor geen bewijs is. Wie zijn Twittertijdlijn volgt, weet: de president piekert niet over opstappen.

Zijn team heeft diverse rechtszaken aangespannen om de winst van Biden, die vorige week zaterdag werd uitgeroepen tot winnaar van de verkiezingen, aan te vechten. Vooralsnog boekt Trump geen succes met zijn juridische strijd. Zeker acht van de circa 15 rechtszaken zijn al verworpen.

Vaccin in april

Het was voor het eerst sinds grote Amerikaanse media Biden aanwezen als winnaar dat Trump het Amerikaanse volk toesprak. Zijn toespraak ging echter niet over zijn eigen verlies, maar over zijn behaalde successen. Trump sloeg zijn eigen regering op de borst voor het razendsnel ontwikkelen van een werkend coronavaccin. ‘Zeker vijf keer zo snel als andere regeringen’, aldus Trump.

De president voorspelt dat het vaccin van het Amerikaanse bedrijf Pfizer in april voor de bevolking beschikbaar is. Dat geldt overigens niet per se voor de inwoners van New York. Trump haalde uit naar gouverneur Andrew Cuomo, die eerder had gezegd dat hij een vaccin dat door Trump zou worden aangekondigd niet zomaar zou vertrouwen. Trump stelt nu dat New Yorkers het vaccin alleen krijgen als de gouverneur aangeeft dat ze het ook zullen gaan gebruiken.

Geen lockdown

Trump beloofde Amerikanen ook dat het land onder zijn bewind onder geen beding in een lockdown zal gaan, omdat hij gelooft dat dat meer kwaad doet dan goed. Maar juist bij deze passage zinspeelde de president er dus op dat die beslissing misschien niet meer aan hem zou zijn in januari. ‘Deze regering zal niet in een lockdown gaan. Hopelijk, wat er ook gebeurt in de toekomst, wie weet welke regering er zal zijn, de tijd zal het leren, maar deze regering zal niet in een lockdown gaan.’

Trump heeft veel kritiek gekregen op zijn aanpak van de corona-uitbraak in de VS. Bijna 250 duizend Amerikanen zijn al overleden aan het virus. Ook zijn bewering vrijdag dat het vaccin er zo snel is gekomen vanwege zijn regering, stuit op verzet. Pfizer heeft geen overheidsgeld aangenomen om het vaccin te ontwikkelen, testen of produceren. Het bedrijf ging daarentegen wel een samenwerking aan met de Duitse medicijnontwikkelaar BioNTech.

Meer lezen over de Amerikaanse verkiezingen?

Alle kiesmannen zijn verdeeld: Biden steviger in het zadel na winst Georgia.

Trump boekt tot nu weinig succes met rechtszaken tegen verkiezing Biden tot president: zeker 8 van de 12 zaken zijn al verworpen.

Tot woede van Trump ontkennen steeds meer Republikeinse bestuurders dat er verkiezingsfraude is gepleegd ten nadele van president Trump.

Steeds openlijker speculeren Republikeinse toppolitici over een tweede termijn voor Donald Trump, ook al heeft hij volgens de huidige tellingen van Joe Biden verloren. Komt er een machtsgreep?

Vijf redenen waarom Trump denkt dat er fraude is gepleegd (en waarom dat niet klopt)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden