Ongelukje maakt AZ niet nerveus

Op weg naar de kampioensschaal wil AZ de rust laten regeren. Want ook al wordt elke resterende wedstrijd als een finale beschouwd, van de opwinding die daarbij hoort wil binnen de club niemand weten.

Vandaar dat aanvoerder Stijn Schaars zich na het puntenverlies tegen Feyenoord verzette tegen het om hem heen verspreide idee dat ‘iedereen het normaal vindt dat we winnen, maar het is niet normaal’.

‘Daarom kan er ook helemaal geen sprake zijn van paniek als we gelijkspelen, zoals nu tegen Feyenoord’, zegt Schaars. ‘We zijn niet omver gespeeld, we hebben gewoon onze kansen niet gegrepen en zijn te slordig geweest. Dit is gewoon een ongelukje.’

Voor elke tegenstander van AZ is het op weg naar de competitieontknoping een extra uitdaging het ritme van de aanstaande kampioen te verstoren. Om gelijke tred te houden met Nederlands meest geoliede formatie. ‘Er komt dan een moment’, zegt trainer Van Gaal, ‘dat je de georganiseerde verdediging van de tegenstander eens niet breekt.’

Dat gebeurde dus zondag in het DSB-stadion, waar Feyenoord zich overigens niet beperkte tot het frustreren van de AZ-dynamiek, maar zijn groeiende vorm en stabiliteit onderstreepte met zelfvertrouwen en zich ook nog eens, via eerst Makaay en later Bruins, grote scoringskansen verschafte. Beide keren behoedde het onvermogen van de Feyenoordspitsen de thuisclub voor een achterstand.

AZ domineerde, vooral na rust, de wedstrijd, maar de druk van de favorietenrol heeft de scherpte van de ploeg zichtbaar aangetast. Van Gaal betwist dat, ondanks de constatering dat zijn ploeg in de laatste drie duels slechts twee keer scoorde. ‘De druk ligt nog steeds bij onze achtervolgers, FC Twente en Ajax’, vindt van Gaal.

Maar feit is ook dat het motortje van de creativiteit haperingen vertoont. Van Gaal daarop: ‘Dat was tegen Feyenoord ook de verdienste van de tegenstander.’ En Maarten Martens, meestal een van de architecten van de ploeg, maar nu onzichtbaar: ‘Je moet in dit soort wedstrijden iets extra’s kunnen brengen. Als dat niet lukt moet je in elk geval georganiseerd blijven spelen om niet verrast te worden.’

De kracht van AZ dit seizoen is dat het met een vloeiend collectief altijd ruimte bij de tegenstander weet te vinden om zijn slagvaardige spitsen in stelling te brengen. Feyenoord beteugelde de koploper door het speelveld van Dembélé (Fer) en Martens (Tiendalli) te verkleinen.

Niklas Moisander probeerde vanuit zijn centrale positie in de verdediging om het veld over te steken, maar slaagde er niet in zijn spitsen te bereiken. Pellè kreeg weer eens de voorkeur boven Ari, maar de Italiaan leverde zijn voornaamste gevechten met de bal, die nooit een bondgenoot werd.

AZ miste bovendien de diepgang van de geschorste Demy de Zeeuw, wiens explosiviteit vaak helpt om linies van beton op te blazen. Zijn vervanger, Brett Holman, gewoonlijk ook een speler met een grote drive, speelde onwennig en met meer reserve. Maar hij was wel de eerste die na 15 minuten doelman Timmer testte met een afstandsschot.

Maar wat Feyenoord voor rust niet wilde in zijn drang om in de komende zes wedstrijden een play-off-plaats veilig te stellen, kon AZ niet in de bloedeloze eerste helft. Negen minuten voor rust dook de verder nauwelijks opvallende Makaay in vrije positie voor doelman Didulica op, maar vanuit een moeilijke hoek schoot hij de bal voorlangs. Drie minuten later kopte Jaliens uit een corner van Schaars rakelings naast.

Meteen na rust ontwaakte het temperament bij AZ. Met dubbele inzet en de steun van het ontketende publiek openden de Alkmaarders de jacht op een doelpunt. Nadat El Hamdaoui eerst tegen Timmer had opgeschoten, leek Schaars de bevrijding voor zijn rekening te nemen, maar zijn van dichtbij ingekopte bal werd knap gestopt door doelman Timmer.

Feyenoord gaf geen krimp, hield vast aan zijn strakke organisatie en geloofde in de eigen mogelijkheden. Het leek in staat tot een stunt van jewelste toen Bruins volledig onbewaakt de bal door Makaay kreeg aangespeeld en leek te gaan scoren. Maar de onverwachte ruimte moet hem hebben benauwd, want hij schoot te gejaagd ver over.

Op dat moment had Van Gaal met de komst van Vejinovic en Lens al twee troeven uitgespeeld. Maar ook zij slaagden er niet in het Rotterdamse verzet te breken. Cijfermatig blijft de voorsprong van AZ (negen punten op nummer twee FC Twente) riant.

En met Van Gaal zegt ook aanvoerder Schaars: ‘We moeten niet gaan rekenen, maar gewoon blijven winnen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden