'Ongeluk ruimteveer moest wel gebeuren'

Het ongeluk met het Amerikaanse ruimteveer Columbia waarbij op 1 februari zeven astronauten omkwamen bij terugkeer in de dampkring, was een ongeluk dat moést gebeuren....

NASA had tegenstrijdige belangen op het gebied van kosten, tijdschema's en veiligheid - en de veiligheid verloor, aldus het dinsdag vrijgegeven rapport. 'Zonder fundamentele veranderingen gebeuren er meer tragedies.'

Vrijwel direct na de ramp rees al het vermoeden dat een brok losgeraakt isolatieschuim van de brandstoftank, dat tijdens de lancering het keramische hitteschild van de linkervleugel had beschadigd, de oorzaak was. De commissie bevestigt die lezing, op grond van videobeelden en proeven in het laboratorium. Bij terugkeer in de dampkring deed superverhitte lucht de vleugel van binnenuit smelten, waarna het ruimteveer boven uit elkaar spatte.

Kenmerkend voor de lakse veiligheidscultuur bij NASA, aldus de commissie, is de manier waarop met de beelden van het schuimbrok dat op de vleugel slaat werd omgesprongen. Hoewel dat al eerder was gebeurd, werd het niet als een risico gezien, maar hooguit als een onderhoudsprobleem aan de shuttlevloot.

De onderzoekscommissie haalde e-mails van bezorgde NASA-technici boven tafel waarin ze wel op het mogelijke risico wijzen. Die mails bleken door groepsleiders terzijde te zijn geschoven. Het rapport wijst zeker acht momenten aan waarop de NASA-staf zich had moeten realiseren dat er een ramp dreigde. Het rapport suggereert dat er tot zeven dagen na de lancering een reddingspoging voor de gedoemde bemanning had kunnen worden ondernomen.

De zevenkoppige bemanning, onder wie de eerste Israëlische astronaut, stierf volgens de onderzoekers binnen enkele seconden. Op de laatste videobeelden uit de bemanningsruimte, genomen minuten voor het ongeluk, is te zien dat drie van de astronauten hun drukpakken, helm en handschoenen niet dragen. Volgens het rapport hadden die overigens geen enkele invloed meer kunnen hebben op hun overlevingskansen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden