Ongeluk op rif is 'schandelijk'

rockhampton Het ongeluk met het Chinese kolenschip dat is vastgelopen op het Great Barrier Reef voor de oostkust van Australië heeft de woede gewekt van premier Kevin Rudd....

Hij noemde het ‘schandelijk’ dat het schip in beschermd gebied 12 kilometer buiten de voorgeschreven vaarroute in beschermd gebied heeft gevaren. Degenen die verantwoordelijk zijn voor het ongeluk moeten daarvan rekenschap afleggen, zei hij.

De Shen Neng 1, die zaterdagavond volgeladen en in volle vaart tegen het rif voer, lekte dinsdag nog steeds olie. Rudd zei dat de situatie ernstig blijft, al leek het gevaar van omvangrijke vervuiling afgenomen.

Een kleine olievlek is al bewerkt met chemicaliën en rond het gestrande schip zullen drijvende banden worden gelegd om verdere verspreiding van olie tegen te gaan. Twee sleepboten zijn bij het kolenschip aangekomen om het te stabiliseren en te voorkomen dat het in tweeën breekt. Het schip zal worden leeggepompt, waarna reddingswerkers zullen proberen het vlot te trekken.

Onderzocht wordt of de Shen Neng 1 bewust een ‘illegale’ kortere route door het rif heeft genomen, zoals schepen in dat gebied wel vaker lijken te doen. De regering gaat bekijken hoe vaak dit gebeurt en wat hiertegen kan worden gedaan.

Van diverse zijden is aangedrongen op aanscherping van de regels voor transport langs het koraalrif. Gedacht wordt onder meer aan het laten meevaren van ervaren loodsen.

De eigenaar van de Shen Neng 1, Shenzhen Energy, een dochteronderneming van het Chinese staatsbedrijf Cosco, kan een boete krijgen van maximaal 1 miljoen Australische dollar (ruim 600.000 euro). De kapitein kan persoonlijk worden beboet tot maximaal 170.000 euro.

In 2007 werd Cosco in verband gebracht met een grote olievlek in de baai van San Francisco. Vorig jaar viel de naam bij een vergelijkbaar ongeval voor de kust van Noorwegen. In beide gevallen trof de vervuiling kwetsbare natuurgebieden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden