Ongeloofwaardig

KARIN Adelmund heeft opnieuw een draai gemaakt - eentje van 180 graden. De staatssecretaris van Onderwijs heeft haar plannen met het studiehuis voor de vierde keer aangepast....

Na de staking van twintigduizend leerlingen op 6 december greep zij zonder overleg met de betrokkenen in. De onderwijsspecialisten in de Tweede Kamer steunden haar braaf, maar op de scholen brak een opstand onder leraren uit.

Geschrokken ging Adelmund met elke onderwijsorganisatie die ze maar kon bedenken overleggen. Ze verzekerde zich gisteren bovendien van de steun van de ministerraad.

Daarmee zet ze de Tweede Kamer voor het blok. De Kamer zal ongetwijfeld proberen dit Adelmund aan te wrijven, maar kan verder weinig anders dan akkoord gaan met deze nieuwe verbouwing van het studiehuis.

In de voor drie jaar geldende maatregelen stelt Adelmund de vakken algemene natuurwetenschappen (anw), culturele en kunstzinnige vorming (ckv) en de tweede vreemde taal weliswaar verplicht, maar reduceert ze die in één moeite tot een pretpakket. Want de school zelf mag bepalen hoe zwaar (of hoe licht) ze wegen.

De boodschap aan de leerlingen luidt dat het eigenlijk onmogelijk is op deze spek-en-bonenvakken te zakken. Zo worden ze niet door Zoetermeer, maar door de scholen zelf de nek omgedraaid. Het valt moeilijk in te zien hoe de politiek anw, ckv, en de tweede vreemde taal, na drie jaar, alsnog kan redden.

Hetzelfde geldt voor het terugdringen van het aantal werkstukken. Wanneer nu geldt dat de praktische opdrachten nog maar voor 20 procent voor het schoolexamen meetellen, valt niet te verwachten dat zij in het definitieve studiehuis in 2002 opeens weer voor 40 procent meetellen.

Zo blijft de onzekerheid bestaan in de u-vraagt-wij-draaien-democratie waar Adelmund een exponent van is. Want de studiehuis-operette staat niet op zichzelf. De politici zijn er als de kippen bij om stenen gooiende scholieren, pedofielenjagers, milieufanaten en andere hun 'recht' opeisende burgers het naar de zin te maken.

Fractievoorzitter Thom de Graaf van D66 heeft zich vorige week in Het Parool terecht zorgen gemaakt over de kippendrift op het Binnenhof. Het gezag van de politiek wordt ernstig ondermijnd, zo betoogde De Graaf, door de neiging van Kamerleden om onmiddellijk op incidenten te reageren met eisen aan de regering en stoere taal voor de camera's.

Het zal staatssecretaris Adelmund veel moeite kosten het gezag dat bij haar functie hoort terug te winnen. Dat is ook het probleem van minister Hermans, die tot nu toe buiten de vuurlinie is gebleven. Hermans had het nooit zo ver mogen laten komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden