Ongeloofwaardig excuus

Dat Google 'per ongeluk' persoonsgegevens verzamelt is onzin. Google heeft nog nooit iets per ongeluk gedaan.

MARTIJN VAN CALMTHOUT

De woordvoerder van Google Nederland die dinsdag namens zijn baas nogmaals zijn excuus mocht maken voor het verzamelen van privégegevens van 3,6 miljoen Nederlandse huishoudens, leek zelf nauwelijks te weten waarvoor hij zich eigenlijk verontschuldigde. Weliswaar had Google via de camerawagens van de dienst Google Street Viewnetwerkgegevens opgepikt, maar ten eerste was dat per abuis gebeurd; ten tweede waren de gegevens niet gebruikt; en ten derde waren er geen inhoudelijke gegevens genoteerd, maar alleen netwerknummers. Aldus Google.

Dat was driemaal volstrekt ongeloofwaardig. En het leek vooral gericht op het afwenden van de dwangsom van een miljoen euro die het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) na onderzoek heeft geëist.

Google heeft een reputatie hoog te houden in het slagvaardig en weldoordacht opereren. Niet voor niets wordt het succesvolle miljardenbedrijf in managementkringen als een rolmodel gezien, dat nooit iets zomaar doet. En een fysieke locatie en een internetadres zijn samen prima handelswaar.

Anderzijds is kwade opzet niet aangetoond. Uit het gedetailleerde onderzoeksrapport van de raad bleek al in december nergens dat Google de gegevens daadwerkelijk voor die handel heeft opgewerkt. Wat er wel zonneklaar in werd aangetoond, is dat van niet-beveiligde netwerken meer dan eens echte e-mailadressen, IP-adressen, persoonsnamen, zoekvragen en surfgeschiedenissen zijn genoteerd. Het CBP geeft letterlijke voorbeelden, na onderzoek van de verzamelde gegevens. Het is onbegrijpelijk dat Google dat zelf ontkent en geeft op zijn minst te denken over de oprechtheid van het excuus.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden