Ongeloof na moord op buitenlandse medici in Afghanistan

Onder buitenlanders in Kabul is vol ongeloof en verdriet gereageerd op de moord op tien hulpverleners. Het is hoogst ongebruikelijk dat Taliban buitenlandse medici vermoorden, en dan ook nog vrouwen.

Van onze correspondente Natalie Righton

Acht buitenlandse hulpverleners en twee Afghanen werden zaterdag vermoord gevonden naast hun auto’s in Noord-Afghanistan. Dit hebben Afghaanse autoriteiten bevestigd.

De buitenlanders zijn zes Amerikanen, een Brit en een Duitser, die werkten voor een internationale medische hulporganisatie

De met kogels doorzeefde auto’s en lijken van de medewerkers zijn gevonden in de provincie Badakhshan, nadat sinds woensdagavond niets meer van hen was vernomen. De lokale politie meldde aanvankelijk dat het om een roofoverval door criminelen ging, maar Taliban heben de aanslag inmiddels opgeëist.

Talibanwoordvoerder Zabihullah Mujahid zei tegen persbureau AFP dat de hulpleners zijn vermoord omdat zij ‘spioneerden voor de Amerikanen’ en bovendien bijbels bij zich droegen om het ‘christendom te prediken’.

Het team bestaande uit vijf mannen uit de VS en drie vrouwen van Amerikaanse, Duitse en Britse afkomst, werkten samen met enkele Afghanen voor de Christelijke hulporganisatie International Assistance Mission (IAM).

'Geen missionarissen'

Directeur Dirk Frans ontkent ten stelligste dat zij missionarissen waren. `Dat is absoluut niet waar¿, zei hij tegen de BBC. ¿Wij delen geen bijbels uit. Het is een zinloze moord op mensen die slechts arme Afghanen kwamen helpen met medische hulp¿.

In het verleden zijn buitenlandse hulpverleners wel ontvoerd en daarna gebruikt als ruilmiddel. De laatste keer dat buitenlandse medici in Afghanistan gericht werden gedood, was in 2004, toen een team van Artsen zonder Grenzen werd omgebracht.

Onverwacht

De moord komt ook onverwacht omdat de provincie Badakhshan bekend staat als een van de weinig nog veilige plekken in Afghanistan, waar Taliban geen zeggenschap meer hebben sinds 2001. ‘Het lijkt erop alsof Taliban willen tonen dat ze nu overal kunnen toeslaan en dat geen buitenlander in Afghanistan nog veilig is’, zegt een Canadese journalist en Afghanistankenner in Kabul.

De leiders van de groep hulpverleners hadden volgens IAM decennia werkervaring in Afghanistan. Een van de slachtoffers is de 60'er Tom Little, een oogspecialist die al dertig jaar werkt in Afghanistan en de talen Dari en Pashto vloeiend spreekt. ‘Ik zou Tom blind vertrouwen op zijn oordeel over veiligheid’, zegt een aangeslagen kennis in Kabul.

Voormalig presidentskandidaat Abdullah Abdullah was een van Little’s studenten en zei tegen de BBC: ‘Dr. Little heeft zich levenslang ingezet voor Afghanistan, en heeft duizenden en duizenden Afghanen behandeld.’ Ook de Britse arts Karen Woo zou zijn vermoord. De dertiger kondigde onlangs haar trouwplannen aan.

IAM meldt dat het team de afgelopen 2,5 week in de naburige provincie Nuristan medische zorg had verleend, op uitnodiging van de lokale gemeenschap. Zij reisden via Badakhshan terug naar de hoofdstad Kabul omdat zij veronderstelden dat dit de meest veilige route was.

Overleefd

Eén Afghaan heeft het drama miraculeus overleefd, zei de politiechef van Badakhshan tegen persbureau AP. Hij zou tijdens de overval Koranverzen hebben geciteerd en geroepen: ‘Ik ben moslim, dood mij niet!¿ Taliban mogen volgens hun eigen gedragsregels geen onschuldige moslims doden. Dit verklaart echter niet waarom twee andere Afghanen wel vermoord werden.

Volgens dorpelingen in Badakhshan zijn de hulpverleners één voor één geëxecuteerd.

Een arts aan het werk in Afghanistan (ANP) Beeld
Een arts aan het werk in Afghanistan (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden