NieuwsOvertreden maatregelen

‘Ongelofelijke ezels’ verbruien het bij Leidse studentenclub na feestje

‘Ongelofelijke ezels’, zo noemt de Leidse rector magnificus Carel Stolker de honderd eerstejaars die donderdagavond feest vierden in een park. Ze hebben het ook verbruid bij Augustinus, de studentenvereniging waar ze sinds kort lid van zijn. 

Beeld Hollandse Hoogte / Marco Okhuizen

‘Dom en onverantwoord’, zo noemt de voorzitter Noah Westerlaken van Augustinus het feest in het Van der Werfpark, ‘zeker nu het aantal coronabesmettingen in de regio Hollands-Midden fors oploopt’. De studenten hadden het feest georganiseerd om elkaar te leren kennen, nu moeten ze twee weken in thuisquarantaine. 

Augustinus, een van de grootste en oudste studentenverenigingen in Leiden, sluit per direct twee weken zijn sociëteit aan het Rapenburg. Alle activiteiten in het kader van de kennismaking voor de eerstejaars worden twee weken opgeschort, aldus Westerlaken,

De studenten hadden via de groepsapp van hun introductiegroepjes afgesproken om feest te vieren. Ze wilden op die manier elkaar beter leren kennen. ‘Onze vereniging doet echt ontzettend haar best, maar online lukt het gewoon niet en op de vereniging kunnen we niet terecht’, zei een student tegen de Leidse radiozender Sleutelstad.

Troep

Na meldingen over overlast heeft de politie de aanwezigen gevraagd naar huis te gaan, aldus voorzitter Westerlaken van Augustinus. ‘Op beelden is te zien dat er vaak geen afstand werd gehouden, dat er werd gezongen en alcohol gedronken. Dit gebeurde ondanks alle afspraken en maatregelen die zowel binnen als buiten de vereniging gelden.’ Het park lag bezaaid met afval en bierkratten.

Het bestuur beraadt zich nog op consequenties voor de betrokken leden. ‘Wij zullen in overleg met de gemeente treden over de schade aan het park en de eventuele kosten daarvan. Deze zullen wij vergoeden’, aldus Westerlaken.

‘Wij betreuren het zeer dat dit heeft plaatsgevonden en zijn dan ook teleurgesteld in onze medestudenten’, laat de Plaatselijke Kamer van Verenigingen in een verklaring weten. ‘Wij begrijpen heel goed dat de inwoners van Leiden geschokt zijn en bieden daarvoor onze excuses.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden