Ongelijkheid groeit, werkloosheid daalt onvoldoende

De ingezonden brieven van dinsdag 22 september.

Vrijwilligers ruimen pakketten in bij de Voedselbank. Beeld Arie Kievit
Vrijwilligers ruimen pakketten in bij de Voedselbank.Beeld Arie Kievit

Brief van de dag: Ik begrijp het grote uitdelen niet

De werkloze Ab van Marle geeft helder uiting aan zijn frustratie over de wijze waarop de regering inhoud geeft aan het adagium 'werk moet lonen' (U, 19 september). Als uitkeringsgerechtigden op achterstand worden gezet, komt het wel goed met de werkgelegenheid. Zo luidt dat adagium. Dat vele oudere werklozen aan het werk willen, al dan niet tegen een lager inkomen, wordt vergeten. Dit laat Ab van Marle schrijnend zien aan de hand van zijn eigen situatie. Hij toont tevens aan dat oudere werklozen op de arbeidsmarkt worden gediscrimineerd. Met extra interesse heb ik daarna het interview gelezen met de Britse econoom Tony Atkinson ('Hoge werkloosheid is niet te tolereren', Economie, 19 september). Hierin maakt hij duidelijk dat de verantwoordelijkheid van regeringen vooral gericht moet zijn op voldoende werkgelegenheid. Zeker in een periode waarin de 'markt' faalt. Ik begrijp daarom het grote uitdelen niet. Ik zie een grote groep mensen om mij heen die in het afgelopen jaar door verschillende maatregelen in armoede is vervallen, een groeiende groep die zonder hulp van de voedselbank niet kan bestaan. Ik begrijp steeds minder van de grafiekjes waarmee de PvdA aan haar achterban het eerlijke delen van het huidige kabinetsbeleid verdedigt. Mijn conclusie: ongelijkheid is in de loop van de jaren steeds meer gegroeid zonder dat de werkloosheid voldoende daalt.

Hans Nieuwendijk, Amsterdam

Matthijs

Vier pagina's 'interview' met Matthijs van Nieuwkerk, wat geen interview blijkt te zijn maar een patchwork van statements die per mail of sms zijn uitgewisseld (Magazine, 19 september). Resultaat is een ijlkoortsachtige tekst in een afstandelijke derde persoon enkelvoud, waar nergens een punt van diepgang komt en geen lijn te vinden is. Als Van Nieuwkerk niet wenst een interview te geven, is dat zijn goed recht. Leg mij, als lezer, echter een interview voor, waarin de geïnterviewde bereid was zich in de ziel te laten kijken. Dit 'interview' zegt me dat de man niet bekeken wenst te worden.

Richard Koopman, Oss

Ah, toch iets vergeten

Het kabinet Rutte heeft vele maatregelen ingevoerd die betaald werken moeten stimuleren: pensioengerechtigde leeftijd met ten minste 2 jaar verhogen, WW-uitkeringsduur aanzienlijk verkorten, meer geld voor kinderopvang, gehandicapten niet meer in sociale werkplaatsen, ontslagrecht versoepelen en ontslagvergoeding verlagen en alleen werkenden laten profiteren van de 5 miljard lastenverlichting.

Detail: er is nog steeds een groot tekort aan betaalde volwaardige banen. Maar aan het kabinet heeft het niet gelegen.

Rene Degens, Haaften

Verbied verkoop

Er is een groot tekort is aan sociale huurwoningen, hoor en lees ik overal. Zelf werk in de wijk De Pijp in Amsterdam bij de Thuiszorg. Als cliënten vertrekken uit hun sociale huurwoning naar een verpleeghuis of overlijden, wordt deze leeggekomen woning door de woningbouwverenigingen vaak te koop gezet.

Zeker de benedenwoningen zijn erg in trek bij kopers. De hoeveelheid sociale huurwoningen neemt daardoor af. Ik vraag mij al lange tijd af waar ik moet wonen als ik oud ben en naar beneden wil/moet vanwege de trappen? En waar nu de asielzoeker met verblijfstatus moet wonen?

Waarom wordt het niet verboden om door middel van verkoop sociale huurwoningen aan de markt te onttrekken?

Nelly van Leeuwen, Amsterdam

Mannen zijn jagers

Zo af en toe lees ik de rubriek Lust & Liefde in Volkskrant Magazine. Ditmaal het openhartige verhaal van 'Lotje'. Hoogopgeleid, goeie baan, bijna 30, maar nog altijd maagd en moeite met seks, terwijl ze mannen, naar eigen zeggen, 'heel leuk' vindt.

Ze spiegelt zich aan haar studiegenootjes die inmiddels bijna allemaal getrouwd zijn en bezig zijn met het krijgen van kinderen. Alsof dat zaligmakend is.

Af en toe een date via een site blijkt ook geen succes. En nu ziet ze zichzelf als een probleem. De jaren zeventig van haar moeder zijn voorbij. Alsof het in die tijd allemaal zo 'vrij' was. Meeste huwelijken uit die tijd hielden geen stand, juist vanwege die 'vrijheid'. Mannen versieren, zoals een psycholoog haar adviseerde, lijkt me ook geen goeie optie, omdat mannen nou eenmaal de jagers zijn en niet de prooi. Wie weet kom je een keer een leuke vent tegen, met wie het klikt.

Of misschien een vrouw, heb je daar weleens over nagedacht? Als jij je er maar goed bij voelt, daar gaat het om. Er is nog veel tussen Tinder en huwelijk. Volg je hart en trek je niets aan van wat anderen zeggen. En bedenk dan, zoals de Fransen het zo mooi zeggen: l'appétit vient en mangeant!

Danielle Ruiters, Barchem

Kleurrijke Mao

Elke keer weer boeiend en bijzonder om te lezen hoe iemand zijn ditjes en datjes bij elkaar heeft weten te sprokkelen volgens de rubriek Binnenkijken.

In Volkskrant Magazine, nummer 750 is dit niet anders. Het stel Frederique en Paul motiveert nog even waarom het een portret van Mao Zedong boven de bank heeft hangen. De motivatie getuigt van een opmerkelijke onverschilligheid die je nu niet bepaald een, twee, drie verwacht van dit zeer wakker uit de ogen kijkende stel.

Deze Mao is voor hen slechts 'gewoon een vrolijk kleurrijk ding'. Dat is niet slecht gescoord voor een inmiddels erkend massamoordenaar. O ja, slechts één bezoeker die bij het stel over de vloer kwam had naar de reden gevraagd.

Op zijn minst opmerkelijk. Wel vroeg een andere bezoeker naar het fotoboek van Leni Riefenstahl, dat naast de bank op een bijzettafel lag; dat bleek er te liggen omdat het zo'n gezellige dikke knoeperd is, één die de ruimte zo lekker opvult.

Erick Wessels, Doetinchem

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden