Ongelijke ambities in klimaatdiscussie

De slotverklaring van de G20-top belooft weinig voor de komende klimaattop in Parijs. Vooral India en Saoedi-Arabië liggen dwars.

Portret van de G20-leiders met hun handtekeningen. In gouden gewaad koning Salman van Soedi-Arabië.Beeld AP

India en Saoedi-Arabië hebben voorlopig een stokje gestoken voor een ambitieus klimaatakkoord tijdens de komende top in Parijs. Zelfs na twintig uur onderhandelen weigerden beide landen tijdens de G20-top in de Turkse badplaats Antalya in te stemmen met een passage waarin periodieke monitoring van de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen was opgenomen.

De Indiase premier Narendra Modi zei 'dat de G20 niet zou moeten interveniëren in de onderhandelingen die over twee weken beginnen op de klimaattop'. Om de stijging van de temperatuur op aarde tot minder dan twee graden Celsius te beperken, moeten alle landen de uitstoot van broeikasgassen verminderen.

Koning Salam
De koning van Saoedi Arabië verblijft in luxe tijdens de G20 top. Lees hier alles daarover.

De Europese Unie en andere partijen willen dat elke vijf jaar een meting wordt gedaan om te bekijken of alle landen op de goede weg zijn. Anders moeten extra verplichtingen worden opgelegd. Maar daar voelen India en Saoedi-Arabië vooralsnog niets voor. Een Europese onderhandelaar vertelde in de persruimte: 'Op sommige momenten in deze onderhandelingen leek ik wel op een andere planeet te leven.'

India wilde zich op een gegeven moment zelfs niet scharen achter de zeer algemene passage: 'De strijd tegen klimaatverandering is een gezamenlijke doelstelling waarvoor collectieve actie nodig is.'

2 graden warmer

De G20 legde zich na lang onderhandelen wel vast op de doelstelling: 'Aan het einde van deze eeuw mag de gemiddelde temperatuur in vergelijking met het pre-industriële tijdperk niet met meer dan 2 graden Celsius zijn gestegen.' Het kostte volgens kanselier Angela Merkel een nacht onderhandelen om de twee landen ervan te overtuigen die doelstelling op te nemen in de slotverklaring. 'Het maakt duidelijk dat er nog veel gepraat zal moeten worden om vooruitgang in Parijs te maken', verklaarde ze.

India vindt het niet rechtvaardig dat de opkomende en ontwikkelingslanden aan dezelfde eisen moeten voldoen als de rijke westerse landen. Zondagavond verwierpen de VS en enkele Europese landen nog de klimaatpassage waarin de doelstelling van de 2 graden Celsius niet werd genoemd, omdat die te zwak was. Pas om 3 uur in de nacht ging India alsnog akkoord met de zinsnede: 'We bevestigen nogmaals de doelstelling van minder dan 2 graden Celsius.'

Koolstofbudget

Ons 'koolstofbudget' raakt op. Sinds 1800 hebben we al bijna driekwart van het budget verbruikt. Bekijk in onze special de verdelingn van het budget, en hoe we de koolstofuitstoot kunnen terugdringen.

Hapering

Een oude toezegging, dat de westerse industrielanden voor 100 miljard dollar middelen ter beschikking stellen aan de arme landen om hun doelstelling te halen, kwam eveneens niet in de slotverklaring te staan. Oxfam toonde zich erg teleurgesteld: 'Het enige concrete wat in Antalya is bereikt, is: 'Zie jullie in Parijs'.'

De G20 legde zich wel vast op 2 procent extra mondiale economische groei in 2018, zoals vorig jaar was afgesproken tijdens de top in Brisbane. Erkend werd dat de economie hapert en dat er grote verschillen zijn tussen de landen. Maar dat is nog geen reden om die doelstelling op te geven.

Voor de rest werd erop aangedrongen haast te maken met de oprichting van een zogenoemde Financial Action Task Force. Die moet voorkomen dat IS financiële steun van buiten kan krijgen. Daarnaast moet deze Task Force de zwarte markt in olie aanpakken. Deze zwarte markt vormt nu de belangrijke inkomstenbron van IS.

Zie ook: onze special over CO2-uitstoot

De jaarlijkse uitstoot van het broeikasgas CO2 door de mensheid is hoger dan ooit, en wel 170 keer hoger dan in 1850. Driekwart daarvan komt door energieverbruik. Bekijk onze special.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden