NieuwsCovid-19 cijfers

Ongekende stijging van de besmettingscijfers, en het zijn niet meer alleen twintigers

De razendsnelle toename van het aantal positieve testen zette dit weekeinde onverminderd door. De afgelopen week zijn meer besmettingen gemeld dan in de hele maand juni. Op zondag meldde het RIVM 9.398 besmettingen, op zaterdag zelfs 10.345.

Drukte voor feestcafé ’t Pakhuis in Utrecht eind juni. Sinds de heropening van de nachtclubs is het aantal besmettingen enorm gestegen. Beeld Joris van Gennip
Drukte voor feestcafé ’t Pakhuis in Utrecht eind juni. Sinds de heropening van de nachtclubs is het aantal besmettingen enorm gestegen.Beeld Joris van Gennip

Het afgelopen weekeinde waren de cijfers daarmee ruim acht keer zo hoog als het weekeinde daarvoor. Op weekbasis steeg het aantal positieve testen met 574 procent. Een dergelijk groeipercentage is sinds 13 maart 2020 niet meer voorgekomen.

Nog steeds raken twintigers verreweg het vaakst besmet, gevolgd door tieners. Maar ook in de oudere leeftijdsgroepen is nu een duidelijke toename zichtbaar. Bij dertigers is het aantal meldingen drie keer zo hoog als een week eerder.

De besmettingscijfers bij veertigers, vijftigers en zestigers zijn in een week tijd verdubbeld. In deze groepen is de vaccinatiegraad hoger dan bij jongeren, al hebben velen nog geen tweede prik gehad. De meest kwetsbare groepen, 80-plussers en verpleeghuisbewoners, zijn grotendeels wel volledig gevaccineerd. Dit biedt hoop dat deze golf minder ernstig zieken en sterfte veroorzaakt dan de vorige. Maar het grote aantal besmette personen kan toch tot leiden meer drukte in de ziekenhuizen. Dit weekeinde leek de daling van de opnamecijfers al te stagneren.

Groningen

Bijna 1 op elke 100 Groningers kreeg van de week bericht dat ze corona onder de leden hebben. In de stad Groningen testten de vorige week 2.154 inwoners positief. Omgerekend naar inwonertal is Groningen daarmee in Nederland de gemeente met de meeste besmettingen. Op regioniveau is het aantal meldingen met 538 positieve testen per 100 duizend inwoners per week het hoogst in de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland, gevolgd door de regio Groningen. Maar ook buiten deze brandhaarden wordt het virus sinds een week veel vaker aangetroffen.

Overal in Nederland is de stijging zichtbaar, in alle veiligheidsregio’s zijn de weekcijfers minimaal twee keer zo hoog als vorige week. Utrecht, Groningen, Zaanstreek-Waterland en Drenthe zagen zelfs een vertienvoudiging op weekbasis. Op basis van de huidige cijfers krijgen dinsdag zeker zeven regio’s het risiconiveau ‘Zeer ernstig’, dat nu nog nergens in Nederland geldt. Geen enkele regio komt dan nog in aanmerking voor het laagste niveau, ‘Waakzaam’.

In de teststraten wordt het drukker, en een steeds groter deel van de afgenomen testen blijkt positief. De afgelopen week lieten dagelijks gemiddeld 45 duizend Nederlanders zich testen, de week daarvoor minder dan 20 duizend. Het percentage positieve testen nam toe van 3,9 naar 11,8 procent. Van de testen die vrijdag zijn uitgevoerd was zelfs 14,2 procent positief. Het gaat hier alleen om de testen in de GGD-teststraten, niet om het Testen voor Toegang.

In heel Nederland zijn de afgelopen week gemiddeld 225 besmettingen per 100 duizend inwoners gemeld. Dit betekent dat Nederland komende week vrijwel zeker rood kleurt op de risicokaart van de Europese gezondheidsorganisatie ECDC. Een rode kleur kan gevolgen hebben voor de inreisbeperkingen die EU-lidstaten aan Nederlandse reizigers opleggen. Veel landen kampen met oplopende besmettingen nu de deltavariant steeds meer de overhand krijgt, maar vrijwel nergens gaat de toename zo snel als in Nederland.

Opnamecijfers dalen niet meer, ziekenhuisbezetting wel nog laag

De opnamecijfers dalen niet langer. De explosieve stijging van het aantal gemelde besmettingen in de laatste dagen is nog niet zichtbaar in de ziekenhuisbezetting, maar het RIVM verwacht dat de besmettingen wel tot meer druk op de zorg zullen leiden. De afgelopen week zijn tachtig nieuwe covid-patiënten opgenomen, 12 op de ic en 68 op reguliere verpleegafdelingen. Dit is nog steeds vele malen lager dan het aantal nieuwe patiënten in april, maar wel 18 procent meer dan vorige week. Dit blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Welke invloed de besmettingen op de ziekenhuisbezetting hebben, wordt op zijn vroegst in de loop van de komende week zichtbaar. Bij twintigers die nu veel besmet raken is de kans op ernstig ziek worden een stuk kleiner dan bij ouderen, maar door de grote aantallen kan het toch weer drukker worden in de ziekenhuizen. Nu de besmettingen oplopen houdt het LCPS ook in het weekeinde weer de actuele ziekenhuiscijfers bij. Daar was het coördinatiecentrum drie weken geleden vanwege de dalende ziekenhuisbezetting mee gestopt .

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden