Ongekende operatie moet Delfzijl redden

Delfzijl moet op de schop. De problemen op de woningmarkt in de Groningse havenstad zijn 'ongekend groot en complex.' Maar na een omvangrijke renovatie van de woningen biedt de ontwikkeling van het gebied rond de zee, de haven, de wierden en het Damsterdiep kansen voor herstel....

Van onze verslaggever

In de commissie zaten provinciale en landelijke deskundigen op het gebied van de volkshuisvesting. Ze werd voorgezeten door oud-gedeputeerde F. Tielrooy van Noord-Holland.

De problemen op de woningmarkt zijn zo groot dat de noodzakelijke maatregelen al 80 miljoen gulden kosten. Het gaat om de bouw van 900 nieuwe woningen en de sloop van 2000 woningen. Vijfhonderd huurwoningen moeten geschikt worden gemaakt voor verkoop.

Tegelijkertijd moet aan de kwaliteit van Delfzijl als woongemeente de nodige aandacht worden besteed. Jaarlijks vertrekken nog zevenhonderd meer mensen uit de stad dan zich er vestigen.

Volgens het rapport bestaat bij het uitblijven van maatregelen het gevaar dat de problemen in Delfzijl niet meer te beheersen zijn. Het gaat dan onder meer om 'verdergaande' verbrokkeling van de sociale structuur, het verdwijnen van voorzieningen en het failliet van de sociale huursector.

Het aantal inwoners van Delfzijl zal dalen van de huidige 29 duizend inwoners naar 25- tot 27 duizend in 2010. De stad kent een groot overschot aan sociale huurwoningen en een tekort aan kwalitatief hoogwaardige koopwoningen. Plannen ter verbetering concentreerden zich tot nu toe te veel op sanering in de sociale huursector, en te weinig op het versterken van de positie van Delfzijl als aantrekkelijke woongemeente.

De commissie zegt niet met zo veel woorden dat het beleid al vele jaren heeft gefaald. Maar ze dringt wel aan op het instellen van een zelfstandige projectgroep met verregaande bevoegdheden voor het oplossen van de problemen. Die groep zou moeten worden geleid door een directeur die niet gebonden is aan de gemeente of aan de woningstichting Delfzijl.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden