Ongeïnspireerde namaak over hoop, liefde, verdriet

Legends of the Fall van Edward Zwick. Met Brad Pitt, Anthony Hopkins, Julia Ormond. In 25 theaters, waaronder Calypso 1 Amsterdam, Asta 1 Den Haag, Cinerama 1 Rotterdam....

Legends of the Fall: het klinkt als een epos met eeuwigheidswaarde, zonder dat het wat zegt. Het klinkt als Eeuwig zingen de bossen.

Het klinkt als een avontuur bij de Niagara watervallen, het klinkt naar 'het' Wilde Westen, naar 'de' Amerikaanse burgeroorlog, naar archetypen, naar filmmuziek met een groot orkest vol violen dat achter elkaar het verzamelalbum Onsterfelijke filmmelodieën speelt, en het klinkt naar een film als Dances with Wolves.

En zo'n film is het precies. De muziek, van James Horner, voldoet perfect aan de veronderstelling. Hij zwelgt en zwelgt, met soms een oeverloze kabbeling; honderden violen strijken maar aan en steeds denk je aan dat radioprogramma van weleer, Herkent u deze melodie?

Het verhaal betreft een oude, gescheiden kolonel op een boerderij, die ontslag nam uit het leger om de manier waarop er tegen indianen werd opgetreden en die na een beroerte nog wel in staat is voortdurend uit te stoten: Fuck the Goffem'nt.

Hij heeft drie zonen en een van hen brengt uit de stad een welopgevoede mooie verloofde mee naar de boerderij. De jongste zoon Stab is een wildebras, opgevoed door de plaatselijke oude indiaaan Stab One en ooit geraakt door een grizzlybeer. Door de haal van de bereklauw is zijn bloed gemengd met dat van het wilde beest en af en toe komt dan ook de beer in hem los. Vanzelfsprekend kruist zijn blik bij de eerste kennismaking die van zijn broers verloofde.

En alles gebeurt zoals het gebeuren moet.

Legends of the Fall is een epos over Liefde, Hoop, Verdriet en Verraad. Aan het begin van deze eeuw, inclusief de Eerste Wereldoorlog en de drooglegging.

In grote halen wordt het drakerige drama in een 'historisch perspectief' geplaatst.

Kosten noch moeite gespaard, resultaat labbekak. Onpersoonlijk, ongeïnspireerd, namaak, mega-onzin. Net als die muziek: Film for the Millions.

PvB

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden