Ongehoorzame taart

Weekendrecept

Beeld Yvette van Boven

Het deeg voor deze taart wordt kort gekookt. Daardoor is het fantastisch plooibaar en behoudt het goed zijn vorm als u er een hete vulling in schept. Het is eigenlijk mijn recept voor deeg voor een Engelse pastei, zo'n vulling kan hier dus ook goed in. Maar ik had nu eenmaal ingemaakte sardientjes van een paar weken terug nog in mijn koelkast liggen, dus daar moest ik iets lekkers mee maken. Een variatie op de Franse pissaladière werd het. Mocht u geen ingemaakte sardienen in huis hebben: met zoute ansjovis kan het ook, sterker: zo hoort het! Maar ja, wie is er nog gehoorzaam.

Benodigdheden voor Pissaladière

Voor 1 taart:
175 g water
50 g boter
225 g (spelt)bloem
snuf zout
800 g rode ui, in dunne ringen
5 eetl. olijfolie
1,5 theel. gedroogde oregano
1-2 blikjes gezouten ansjovis of sardientjes, uitgelekt
een paar lekkere olijven zonder pit

Bereidingswijze

Verhit het water met de boter in een steelpan tot de boter is gesmolten. Mik de bloem er in één keer bij en roer alles tot een stevige bal. Kneed die op het aanrecht tot zacht samenhangend deeg. Druk 'm iets plat en laat even rusten om af te koelen. Rol op het aanrecht uit tot een dunne lap die past in een ingevette lage taartvorm van 24 cm doorsnede, snij de randjes bij. Prik de bodem een aantal keer in met een vork.

Bak de vorm 15 minuten voor in een voorverwarmde oven op 180 graden.

Bak in de tussentijd de uien in een scheut olijfolie helemaal zacht en zoet. Doe dit op halfhoog vuur en neem er de tijd voor. Schep af en toe om. Breng op smaak met oregano, peper en iets zout.

Verdeel de ui op het deeg. Leg de visfilets kloksgewijs erbovenop en verdeel de olijven ertussen.

Bak de pissaladière in zo'n 25 minuten mooi bruin en gaar.

Yvette van Boven laat het ovengerecht wekelijks zien op Instagram: @yvettevanboven

Beeld Illustratie Yvette van Boven
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.