Ongehoord Nederland en Omroep Zwart toegelaten tot omroepbestel

Ongehoord Nederland en Omroep Zwart krijgen een plek in het publieke bestel. Ze voldoen aan de wettelijke eisen om toe te treden en mogen vanaf 2022 programma’s gaan uitzenden op zenders van de Nederlandse Publieke Omroep. Dat heeft minister Arie Slob (Media) donderdagmiddag bekendgemaakt.

Initiatiefnemers Akwasi en Gianni Grot van de nieuwe Omroep Zwart. Beeld ANP
Initiatiefnemers Akwasi en Gianni Grot van de nieuwe Omroep Zwart.Beeld ANP

Eerder bleek al dat de nieuwkomers erin zijn geslaagd ten minste 50 duizend leden te werven, die 5 euro 72 per jaar betalen. Drie adviseurs van de minister stelden eind april vast dat beide aspirant-omroepen van toegevoegde waarde zijn: ze vertegenwoordigen een herkenbare, nog niet vertegenwoordigde stroming en maken het programma-aanbod ‘pluriformer’.

Omroep Zwart wil zich onderscheiden door diversiteit, onder meer op het gebied van afkomst, seksuele voorkeur, gender en geloof. Enkele andere omroepen proberen dat al, maar de vereniging van rapper Akwasi en filmregisseur Gianni Grot hoopt dit proces te versnellen.

Ongehoord Nederland, kortweg ON (met een uitroepteken), maakt programma’s voor mensen die zich vervreemd voelen van de politiek en de huidige publieke omroepen. Volgens oprichter en journalist Arnold Karskens bestaat zijn doelgroep uit ‘mensen die kritisch zijn over massa-immigratie, mensen die belang hechten aan Nederlandse tradities, zoals Zwarte Piet en zich verzetten tegen klimaatgekte en de toenemende politieke macht van de Europese Unie.’

Risico

De Raad voor Cultuur noemde toelating van ON enkele maanden geleden een risico. Op internet heeft de omroep volgens de raad al onjuiste informatie verspreid over de bestrijding van het coronavirus. Daar komt bij dat Karskens zich schuldig zou maken aan ‘de structurele diskwalificatie van de NOS als onafhankelijke nieuwsvoorziening’. Als dat zo blijft, kan ON grote schade toebrengen aan het publieke bestel, waarschuwde het adviesorgaan.

Arnold Karskens is oprichter van  Ongehoord Nederland. Beeld ANP
Arnold Karskens is oprichter van Ongehoord Nederland.Beeld ANP

De minister onderschrijft deze zorgen, stelt hij in een brief aan de Tweede Kamer. Daarom heeft hij de aspirant-omroepen gevraagd ‘hierop te reflecteren’. Desgevraagd hebben zij onder meer toegezegd zich te houden aan de zogeheten Governance Code Publieke Omroep, waarin afspraken staan over onafhankelijkheid en integriteit.

De toetreding Van Omroep Zwart en ON maakt duidelijk dat de NPO er voor iedereen is, schrijft Slob. ‘Maar er zijn ook grenzen. Binnen de publieke omroep is geen plaats voor het verspreiden van onbetrouwbaar nieuws en desinformatie. Iedere omroep binnen dit bestel is medeverantwoordelijk om dit unieke bestel in stand te houden. Hier zal ik scherp op toezien.’

De overheid moet volgens de minister terughoudend zijn op dit gebied, die bemoeit zich niet met de inhoud van programma’s. Hij vertrouwt op zelfregulering, kritische wetenschappers en journalisten die elkaar scherp houden.

Arnold Karskens van ON is blij met het nieuws. ‘Het is een lange weg geweest’, zegt hij. ‘Dat het ons is gelukt, is mooi nieuws voor Nederland, en voor de pluriformiteit van de NPO. Ik snap dat Slob ons nog wat vragen heeft gesteld. Maar hij hoeft zich geen zorgen te maken. Ik ben veertig jaar oorlogsverslaggever geweest, ik heb vijftien boeken geschreven, over onder andere journalistiek, ik onderschrijf de Code van Bordeaux (daarin staan afspraken over hoor en wederhoor en dergelijke, red.).’

Hij voegt daaraan toe dat ON er is om aandacht te besteden aan opvattingen die nu niet of nauwelijks aan bod komen. ‘Of je nou in graancirkels gelooft of in God: bij ons krijgt iedereen een eerlijke stem.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden