Ongegeneerd knijpen en wrijven

En nu met z'n alle:..

WILLEM BEUSEKAMP

'O la la, willst du eine Pizza,

o la la Pizza wunderbar'

Om er direct op te laten volgen: 'We laten de Dom in Keulen, want daar hoort hij te staan. Waar zou hij anders moeten zijn dan in Keulen aan de Rijn.' En dat zes dagen, of liever zes weken, nee twaalf maanden lang.

In Keulen en omstreken is het namelijk altijd carnaval. De Keulse editie van Bild bericht het gehele jaar door over ontwikkelingen in de talrijke lokale carnavalsverenigingen, die slechts voor insiders zijn te volgen. Wie door de strenge ballotage komt en lid mag worden, is belangrijker dan welke politicus ook.

Overleden carnavalisten krijgen in de serieuze pers een necrologie van heb ik jou daar. Belangrijke beslissingen worden niet in de gemeenteraad, maar in de carnavalsvereniging genomen. Klüngeln heet dat ondoorzichtige gekuip. Keulenaren zijn meester in het 'klüngeln' en daarom elders in Duitsland niet altijd even geliefd.

Samen met Mainz, de hoofdstad van Rijnland-Palts, geldt Keulen als hét gevreesde centrum van het Duitse carnaval. Af en toe schrikt deze correspondent nog wel eens wakker van een ontmoeting in de zomer van 1991, toen er op een openluchtfeestje nabij Bonn plotseling een bus voorreed met letterlijk een horde hunnen uit Keulen. Zo'n dertig mannen, vrouwen en kinderen waren in berenvellen gehuld, droegen zwaarden en hadden het gezicht zwart beschilderd.

Onder het uitstoten van vervaarlijke kreten begonnen de mannen op zware trommels te slaan. De groep heet Kölner Hunnenhorde en viert het gehele jaar carnaval. Nader onderzoek leerde dat Keulen vol zit met dergelijke grappenmakers. Een greep: de Flittarder Hunnenjeloch, Kölner Wikinger, Die Kannibale vum Türmchenswall, Kölner Mongolenhorde, Präriefreunde Köln, Löstige Neger vum Treff-Eck, Die löstige Kölsche Bimbos, Stammtisch Hunnenhorde Köln, Vringsveedeler Dschungelbrööder, Geheimnisvolle Indianer.

Experts beweren dat de verkleedpartijen niets met carnaval hebben te maken en eerder zijn toe te schrijven aan de bewogen geschiedenis van het Rijnland. Franse bezetting, vroeger veel armoede, harde industrialisatie, kortom: van oudsher heeft de Rijnlander behoefte zich terug te trekken in besloten kring. Waar de neiging vandaan komt om zich massaal (Düsseldorf is berucht) in vrouwenkleding te hullen, is onbekend.

Op Weiberfastnacht, 11.11 uur 's avonds op de eerste dag van het officiële carnaval, nemen de vrouwen de macht over. In de praktijk is dit voor veel mannen het sein om er op los te graaien. Voor de volledigheid zij vermeld dat ook veel vrouwen alle remmen losgooien en dat doorgaans keurige dames veranderen in wilde wijven met nymfomane neigingen.

Het ongegeneerd knijpen en wrijven wordt gestimuleerd door de drankenindustrie, die haar producten voor het carnaval heeft aangepast. Zo wordt de consumptie van de lokale biersoort Kölsch gecombineerd met het naar binnenslaan in onvoorstelbare hoeveelheden van de zogenoemde Scharfer Hüpfer. Een Scharfer Hüpfer - 'geile springer' - is een klein flesje met likeurachtige rum, die volgens het etiket de potentie verhoogt; althans: op het etiket ligt een naakte vrouw smachtend te wachten op een 'Kölsche Jung'.

'De Zoch kütt' - Rijnlands voor 'der Zug kommt', de optocht komt eraan - is hier een gevleugeld gezegde waarmee elke Rijnlander automatisch het echte hoogtepunt bereikt. In Keulen is-ie altijd op maandag, 'Rosenmontag', in de steden uit de omgeving vaak al op zondag opdat iedereen maandag in Keulen kan zijn. De optocht wordt deels gefinancierd door het 'prinsenpaar', doorgaans bemiddelde types, die onderweg containers met snoep rondstrooien.

Wie vooraan wil staan, kan voor minimaal vijftig mark een plaatsje kopen op een van de vele tribunes langs de route. Twee jaar geleden vroeg de West-Duitse televisie (WDR) de correspondent van The Observer voor het Duitse publiek de optocht te verslaan. De man, een gereserveerde en beetje arrogante Brit, begon aarzelend. Halverwege werd hij door enthousiaste Keulse dames gejonast en aan het slot moest-ie in grote dronkenschap worden afgevoerd.

Willem Beusekamp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden