Ongeëvenaarde Joker

BART KOETSENRUIJTER

De première van de afsluiting van Christopher Nolans Batman-drieluik, The Dark Knight Rises, werd in 2012 overschaduwd door de moordpartij die een Amerikaan in een bioscoop aanrichtte. Daarbij kwamen twaalf mensen om het leven. Het is wrang dat daarmee om de beste Batmanreeks uit de geschiedenis een stigma zal blijven hangen. Want de Brit Nolan (Memento, Inception) leverde geen geringe prestatie. Zijn voorganger die de stripheld nieuw filmleven had ingeblazen, was niemand minder dan Tim Burton, die na twee films (Batman, 1989, en Batman Returns, 1992) afhaakte, waarna de reeks inzakte onder leiding van Joel Schumacher (Batman Forever, 1995, en Batman & Robin, 1997).

Het vanavond uitgezonden The Dark Knight is Nolans tweede Batmanfilm, die zijn klasse en status bovenal dankt aan de overrompelende vertolking van slechterik The Joker. Eerder, in Batman, werd die niet onverdienstelijk belichaamd door Jack Nicholson, maar die vertolking verbleekt bij wat Heath Ledger ten beste geeft. Hij is in het bij Nolan toch al intens duistere Gotham City een onpeilbaar slechte, amorele schurk die succesvol uit is op het creëren van chaos. Daarbij lispelt hij, likt hij nerveus langs zijn beschadigde mondhoeken, trekt hij als een gebochelde zijn schouders in en laat hij op onverwachte momenten een kakellach horen. Samen met het scenario en de regie van Nolan, waarin extreem geweld de boventoon voert, maakt dat van The Dark Knight een uiterst grimmige film.

Ledger, die kort na de opnamen op 28-jarige leeftijd overleed na het innemen van een fatale hoeveelheid slaappillen en pijnstillers, werd postuum dertig maal geëerd voor zijn vertolking, onder meer met een Oscar en een Golden Globe.

The Dark Knight (Christopher Nolan, 2008)

Veronica, 23.35-01.20 uur.

Midnight in the Garden of Good and Evil

(Clint Eastwood, 1997) Een New Yorkse schrijver (John Cusack) bezoekt voor een reportage in een tuintijdschrift de stad Savannah. Ooit katoenhoofdstad van Amerika, op de grens van South Carolina en Georgia, nu een fascinerende stad vol Europees aandoende chique woonhuizen. Achter de keurige gevels ervan gebeuren aanmerkelijk minder keurige dingen. Zoals bij de excentrieke rijkaard Jim Williams (Kevin Spacey), antiekhandelaar, restaurateur én homo. Dat laatste wordt in de conservatieve gemeenschap getolereerd, lees: genegeerd, maar als Williams op een avond zijn jonge minnaar Sonny vermoordt, gaat een beerputje open. Regisseur Eastwood had voldoende aan de broeierige zuidelijke sfeer van Savannah, zijn inwoners en zijn huizen om een prachtige, intrigerende film te maken.

Arte, 14.00-16.35 uur.

The Avengers

(Joss Whedon, 2012) In het jaar dat Batman en Spider-Man, de succesvolste superhelden als het om bioscooprecette gaat, hun rentree maakten, gingen The Avengers er met de zilvervloot vandoor. Het computereffectenspektakel over een team superhelden, dat 220 miljoen dollar had gekost, verdiende zich in het openingsweekend al bijna terug. De aanloop daarvoor had wel uit vijf films bestaan. In The Avengers komen alle helden en bijbehorende verhaallijnen samen uit Iron Man (2008), The Incredible Hulk (2008), Iron Man 2 (2010), Thor (2011) en Captain America (2011) in een oorverdovende en vrolijke mix van botsende ego's, zwaaiende vuisten en bovennatuurlijke vuurkracht. Dat het geheel al niet binnen vijf minuten aan zijn eigen spierkracht ten onder gaat, is een prestatie van formaat. Voor wat vrouwelijk tegengas zorgen onder anderen Scarlett Johansson en Gwyneth Paltrow.

Veronica, 20.30-23.35 uur.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden