Ongecensureerd misdaadnieuws leverde Kok vijanden te over op

'Je mag me doodschieten', zei hij in een interview afgelopen juli. 'Ik kom toch niet in de hemel. Ik heb liever een kogel of een bom dan dat ik kanker krijg.' Alsof hij het erom deed. Martin Kok (49), meervoudig veroordeeld moordenaar, zette na zijn laatste detentie steevast al het misdaadnieuws dat hij uit de eerste hand kreeg toegespeeld, op zijn website Vlinderscrime.

Wil Thijssen
Martin Kok bij de rechtbank aan de Parnassusweg in Amsterdam, op 4 april 2016. Beeld anp
Martin Kok bij de rechtbank aan de Parnassusweg in Amsterdam, op 4 april 2016.Beeld anp

Ongecensureerd. Met naam en toenaam, en maakte zo veel vijanden. Hij noemde zich misdaadjournalist en voerde menig kort geding over zijn weigering foto's van verdachten met balkjes onherkenbaar te maken en zich te beperken tot hun initialen. Eén keer verloor hij en vooruit, de verdachte kreeg een balkje voor zijn ogen - knalroze. Lekker lullig, vond Kok.

Deze uitdager van veel criminelen en het Openbaar Ministerie werd donderdagavond op de parkeerplaats van de Larense seksclub Boccaccio doodgeschoten. 'Heeft je zoon geen vader nodig?', vroeg de Volkskrant hem in het interview deze zomer. 'Jawel. Maar hij moet ook begrijpen: zo is zijn papa. Dit is Martin. Die gaat niet achter de geraniums zitten.'

Afgelopen juli werd hij door de politie gebeld: je staat op een dodenlijst. Kort daarna trof Kok zelf een bom aan onder zijn auto. Eerder al werd zijn Mercedes met kogels doorzeefd, evenals de voordeur van zijn huis in Zaandam. Het leidde ertoe dat Jeugdzorg zijn zoon Jason bij hem weghaalde. De alleenstaande vader procedeerde zich suf om de jongen, met succes overigens, weer terug te krijgen. En bedreigde de verantwoordelijken ongegeneerd op zijn misdaadsite. En hij kreeg ter beveiliging een vakantiehuis van justitie toegewezen.

Speculeren over wie Martin Kok liquideerde heeft vooralsnog geen zin. Vijanden te over, zo zei hij zelf. Hij wreef zijn oude gevangenismaat Willem - 'De Neus' - Holleeder op tv in dat die nooit meer vrij zou komen, met een verwijzing naar zijn neus. ('Hee, neussie!'). Hij plaatste geheime verklaringen van diezelfde Holleeder integraal op zijn website, tot wanhoop van het Openbaar Ministerie dat een proces tegen Holleeder voert. Hij maakte omstreden 'collega's' op zijn website verdacht, Kok intimideerde criminelen, Kok schold, Kok kleineerde.

Lees ook:

'Ik huil weleens. Ik ben gewoon een mens'- Interview Misdaadjournalist Martin Kok

Martin Kok in juli, 2016. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Martin Kok in juli, 2016.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Rijk

En nu is Kok dood. Op 15-jarige leeftijd belandde de jongen in de drugshandel door op de Amsterdamse Wallen eerst soft-, en al snel harddrugs te verhandelen. Dat was in lijn met de vishandel van de Volendamse palingboer die zijn vader was, zo vond Martin zelf. Kok raakte bevriend met drugshandelaar Klaas Bruinsma en groeide later uit tot vriend, beveiliger en leverancier van prostituees voor Cor van Hout, die eveneens rijk werd met drugshandel en bekendheid verwierf met de ontvoering van biermagnaat Freddy Heineken, samen met Willem Holleeder, 'de mongool'. Twee keer werd hij vastgezet in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught wegens moord respectievelijk doodslag. Hij vond een eenzame opsluiting 'prettig, leerzaam en wel zo rustig'. Drugshandel, escortservice en de advertenties op zijn misdaadsite maakten hem rijk. Met gemak kocht hij aanklachten tegen zich af.

null Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Zijn humor, noem het treiteren, maakten hem geliefd en gehaat. Hij moest ervoor onderduiken en rondrijden in geleende auto's. Is dat het waard? 'Het voelt als vakantie', zo schepte hij op in zijn interview. 'Het zal me worst wezen of ze me doodschieten. Echt waar.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden