Ongebluste kalk

De moord op Maja Bradaric vertoont opvallende gelijkenissen met de 'Baarnse moordzaak' uit de jaren zestig. In 1961 was Nederland in de ban van het nieuws dat drie jongens van 17, 16 en 15 een 14-jarig vriendje hadden gewurgd en met een hakmes bewerkt....

Ze gooiden het lijk in een oude waterput in de tuin en bedekten het met ongebluste kalk. Daar werd het een jaar later gevonden door een metselaar. De daders waren Boudewijn en Ewout H., twee zonen van een rijke familie uit Baarn, en timmermanszoon Henny W. Het slachtoffer was Theo Mastwijk, zoon van een huisschilder.

De samenleving reageerde geschokt. Hoe is het mogelijk dat zoiets gebeurt, vroeg het toenmalige Het Vrije Volk zich af. 'Niet in een opwelling van enkele seconden, niet in razernij, niet uit radeloosheid, uit bloedige wraak, niet in dronkenschap of uit jaloezie, niet uit roofzucht of blinde haat, maar na kalm beraad en koel overleg.'

De Telegraaf sprak van een 'ondoorgrondelijk' delict, 'symptomatisch voor onze tijd van losgeslagen jeugd'. Het communistische dagblad De Waarheid dacht dat arbeiderszoon Henny was gecorrumpeerd door de twee rijkeluiszoontjes.

Voor de rechter verklaarden de jongens dat ze samen kruimeldiefstallen pleegden. Toen Theo in aanraking kwam met de politie, vreesden ze dat hij hen zou verraden. Ze verborgen hem in een torenkamer in het huis van de familie H. Toen de familie op vakantie ging, besloten ze dat hij dood moest.

Gerechtspsychologen omschreven Henny als 'suggestibel', koel en gevoelsarm, ze noemden Boudewijn 'hypersensibel', weinig sociaal en destructief, en Ewout een labiele puber. Alledrie de jongens hadden een slechte band met hun ouders.

Ze schoven de schuld op elkaar. Volgens Boudewijn had Henny hem bedreigd. De rechter geloofde daar niet in en veroordeelde Boudewijn en Henny ieder tot negen jaar en tbs, Ewout kreeg zes jaar en tbs.

Na hun vrijlating namen Boudewijn en Ewout het verzekeringsbedrijf van hun vader over. Volgens zakenblad Quote had de onderneming in 2002 een vermogen van 120 miljoen euro. Hoe het met Henny W. is afgelopen, is onbekend. Schrijver Thomas Rosenboom baseerde zijn roman Vriend van verdienste op de Baarnse moordzaak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden