Ongeacht de geschiedenis van vruchteloze dialoog met Pyongyang is ieder signaal van afkoeling zeer welkom

In de verhitte sfeer rond het kernprogramma van Noord-Korea is elk signaal van afkoeling welkom.

Arnout Brouwers
Een man kijkt naar een televisie waarop Donald Trump en Kim Jong Un te zien zijn. Beeld ap
Een man kijkt naar een televisie waarop Donald Trump en Kim Jong Un te zien zijn.Beeld ap

'Dus na alle kritiek en alle mislukte pogingen van eerdere regeringen en 'experts', krijgt Donald Trump het gedaan. Misschien bevallen zijn methodes niet, maar deze man is effectief!' Aldus de Twitterreactie van Donald Trump jr., zoon van Donald, op de complimenten die zijn vader had gekregen van de Zuid-Koreaanse premier Moon 'voor het tot stand brengen van dialoog tussen de Korea's.'

Het kan verkeren. Nog maar drie maanden geleden twitterde president Trump: 'Ik heb Rex Tillerson, onze geweldige minister van Buitenlandse Zaken, verteld dat hij zijn tijd verspilt met zijn pogingen te onderhandelen met 'Little Rocket Man'.'

En recentelijk keek de wereld met afgrijzen toe hoe de leiders van de VS en Noord-Korea tegen elkaar pochten over de grootte van hun nucleaire knop. Dat was na een jaar van nucleaire proeven en rakettesten waaruit bleek dat Pyongyangs ambitie om de VS binnen bereik te krijgen veel sneller gestalte krijgt dan tot dan toe werd aangenomen. Ondertussen voerden Trump en Kim een tweestrijd die soms begon te lijken op nucleaire battle rap.

En nu is plots sprake van een moment van verlichting: de openingszet daartoe van Kim werd spoedig gevolgd door een uitstel van Amerikaans-Zuid-Koreaanse militaire oefeningen, een dag van directe gesprekken tussen Noord en Zuid, en de aankondiging van Noord-Korea's deelname aan de Winterspelen in Pyeongchang.

Wat Kim beweegt de dialoog met het Zuiden te zoeken is onduidelijk: de Amerikanen vrezen dat hij een wig wil drijven tussen Trump en Moon. Of zou het door de VS gesmede diplomatieke front, dat leidde tot scherpere sancties en verhoogde druk, effect hebben? Ongeacht de geschiedenis van vruchteloze dialoog met Pyongyang is dit signaal van afkoeling zeer welkom. Moon lijkt over goede diplomatieke instincten te beschikken: hij is voorstander van dialoog, maar realist genoeg gebleken om zijn koers te verharden. Door Trump nu de hemel in te prijzen kan het Witte Huis een hoognodig diplomatiek succes uitventen en hoopt Moon waarschijnlijk de wispelturige en onvoorspelbare Trump te binden aan een minder onstuimig beleid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden