Onervaren kandidaat-rechter van Trump trekt zich terug nu zijn gestuntel viral gaat

Een kandidaat-rechter die door president Trump was voorgedragen voor de federale rechtbank van Washington DC, heeft zich teruggetrokken na een vernederende hoorzitting in het parlement. Tot verbazing van veel parlementariërs kon Matthew Petersen niet aangeven wat veel juridische begrippen betekenen die dagelijks in rechtszaken worden gebruikt.

Petersen, die tot overmaat van ramp ook nog nooit een rechtszaak heeft gevoerd als advocaat, trok zich terug nadat een filmpje viral was gegaan waarop te zien is hoe hij stuntelt in de Senaat. Hij moet steeds het antwoord schuldig blijven op vragen.

Hij is de derde kandidaat-rechter die door Trump was voorgedragen, die zich binnen een week moet terugtrekken. Een van hen, Brett Talley, werd 'ongeschikt' bevonden door de Amerikaanse advocatenorde omdat hij ook nog nooit een rechtszaak had gevoerd.

In een brief aan Trump noemt Petersen, die lid is van de federale Kiescommissie, zijn geblunder 'mijn twee ergste minuten op televisie'. 'Het is mij de afgelopen dagen duidelijk geworden dat mijn nominatie te veel afleidt', aldus de kandidaat-rechter. 'En dat is niet eerlijk tegenover u of uw regering. Ik had gehoopt dat mijn twintig jaar publieke dienst meer betekende dan mijn twee ergste minuten op tv. Ik ben mij echter bewust van de politieke realiteit.'

De functie van federale rechter is een belangrijke post. Wie door de president wordt voorgedragen, heeft doorgaans een uitgebreide juridische ervaring. Petersen zakte door het ijs toen de Republikeinse senator John Kennedy hem vroeg wat hem geschikt maakte voor de benoeming die voor het leven geldt. Nadat Petersen had toegegeven dat hij nog nooit in zijn leven een rechtszaak had gevoerd als advocaat, gingen meteen de alarmbellen rinkelen bij Kennedy.

Geblunder

Kennedy: 'Heeft u ooit een jury-rechtszaak gevoerd?
Petersen: 'Nee'.
Kennedy: 'Een civiele zaak?'
Petersen: 'Nee'.
Kennedy: 'Een strafrechtelijke zaak?'
Petersen: 'Nee'.
Kennedy: 'Voor een federale rechtbank of een rechtbank in een staat?'
Petersen: 'Nee, nog nooit.'

Vervolgens vroeg de senator hem onder andere wat de 'Daubert-standaard' is, die gaat over de getuigenissen van deskundigen in rechtszaken. 'Ik kan daar niet direct antwoord op geven', aldus Petersen. Hierop vroeg Kennedy hem naar de betekenis van een bepaald verzoekschrift, bedoeld om bewijs uit te sluiten in een rechtszaak. Petersen antwoordde dat hij nog geen tijd had gehad om 'diep in de materie te duiken'. De kandidaat-rechter: 'Ik kan u waarschijnlijk op dit moment geen goede definitie geven.'

Kort nadat de Democratische senator Sheldon Whitehouse het vijf minuten durende geblunder van Petersen op Twitter zette, werd het filmpje een internet-sensatie. Kennedy zei maandag dat hij geen idee had dat Petersen zo weinig ervaring had. 'Dat je 'My Cousin Vinny' hebt gezien, wil niet zeggen dat je geschikt bent als federale rechter', aldus Kennedy. Hij doelde op een Hollywood-film waarin acteur Joe Pesci een onervaren advocaat speelt die een grote rechtszaak wint. 'Ik zou hem dringend verzoeken om zijn huidige baan niet op te geven', aldus de senator over Petersen.

De Republikeinse senator John Kennedy die Petersen aan de tand voelde tijdens een hoorzitting.Beeld AFP

Beledigen

De Democraten maakten gebruik van Petersens optreden om Trump te bekritiseren. 'Matthew Petersen had nooit moeten zijn voorgedragen', aldus de Democratische senator Richard Blumenthal. 'Het is tijd voor Trump om te stoppen met het beledigen van de samenleving door deze totaal ongeschikte kandidaat-rechters voor te dragen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden