Onervaren coach Kromowidjojo dient ontslag in

Na de teleurstellende resultaten van een verregend zwemweekeinde in Rome heeft coach Christiaan Sloof dinsdag eigenhandig de handdoek in de ring geworpen. Hij besloot, minder dan acht maanden na zijn aanstelling, op te stappen als de coach van olympisch kampioen Ranomi Kromowidjojo.

AMSTERDAM - Na het toernooi verklaarde Sloof zijn werk van de voorbije maanden te hebben geëvalueerd en daaruit zijn conclusies te hebben getrokken. 'Ik ben niet de coach die de olympische missie van Ranomi moet gaan begeleiden', liet hij in een persbericht van de zwembond (KNZB) weten. 'Ik heb op dit moment nog niet voldoende kennis en ervaring om deze missie tot een goed eind te brengen. Ik wil Ranomi en het team die kans niet ontnemen.'

Het vertrek van Sloof zal ongetwijfeld te maken hebben gehad met een gebrek aan resultaten en progressie. Hij kreeg Kromowidjojo niet in de vereiste topvorm. In Nederland is zij zelfs voorbij gestoken door Femke Heemskerk. De wereldkampioene 50 vrij had duidelijk last van motivatieproblemen en leed zelfs aan licht overgewicht.

Zeker zo duidelijk is dat technisch directeur Joop Alberda heeft ingegrepen. Hij zei in het begin volledig achter de keuze van Sloof te hebben gestaan. 'Zo werk ik met coaches die zijn aangesteld. Dat heb ik ook in mijn tijd bij NOC*NSF gedaan.' Die houding veranderde later. Alberda, dinsdag: 'Er is nog maar twee jaar te gaan tot de Olympische Spelen van Rio. De tijd dringt.'

Sloof (26) werd eind oktober aangesteld in het vacuüm dat ontstond na het aangekondigde vertrek van technisch directeur Jacco Verhaeren. Kort daarna liet Kromowidjojo weten niet verder te willen met coach Marcel Wouda. Omwille van een betere sfeer wilde ze verder met de jonge doch onervaren Sloof aan de kant van het bad. Verhaeren stemde daarmee in.

Toen enkele weken later ad interim Alberda aantrad, had hij met die situatie te maken. Dat respecteerde hij. Tot de resultaten in Eindhoven, in april, en Rome de technisch directeur tot ingrijpen noopten. In mei noemde hij Sloofs positie al 'riskant'.

Alberda zei dinsdag dat de aanstelling 'overnight', in grote haast, had plaatsgevonden. Dat zoiets nooit goed is, maar dat hij de ambitie van Sloof wel had begrepen. 'Het is nu eenmaal een eer als coach een kampioene als Kromowidjojo te mogen begeleiden. Niemand loopt daar voor weg.'

Dat Sloof zelf had begrepen dat hij die klus niet aankon, viel in hem te prijzen, aldus de technisch directeur. Hij zal de komende weken op jacht moeten naar een opvolger. De zoektocht zal tot in het buitenland reiken.

Alberda: 'Het worden drukke tijden. Ik moet een opvolger voor Christiaan zoeken en voor mezelf. En in de tussentijd moet mijn ploeg nog een goed EK in Berlijn zwemmen.'

Voorlopig neemt Patrick Pearson, coach van het Regionaal Trainingscentrum RTC in Eindhoven, de training van Kromowidjojo en haar teamgenoten Lijesen, Van der Meer en Van der Zanden waar. Pearsons eerste taak is evenwel de voorbereiding van een groep junioren op de Europese jeugdkampioenschappen van juli in Dordrecht. De EK langebaan voor senioren is half augustus.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden