Onenigheid over radiofrequenties leidt tot geding

De president van de rechtbank in Amsterdam moet bepalen wie mag beschikken over de radiofrequenties op de FM 100.1, 100.7 en 103.0 Mhz, via de zenders Lopik en Lelystad....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Opmerkelijk aan het juridische conflict is dat het rijk voor 59 procent aandeelhouder van de Nozema is. Het bedrijf zegt duidelijkheid van de rechter te willen omdat de beslissing van het ministerie contractbreuk uitlokt.

Over het gebruik van de frequenties heeft de Nozema een overeenkomst met de NOS en Radio Utrecht. Beide omroepen hebben zich eveneens tot de Amsterdamse rechter gewend omdat ze zich ernstig benadeeld voelen door de ministeriële beschikking. Radio 538 dreigt op zijn beurt ook de rechter in schakelen als de Nozema voor eind juli niet met de toegekende frequenties over de brug komt.

De door het ministerie verlangde stoelendans in de ether betekent dat Radio 538 103 Mhz krijgt, momenteel in gebruik bij Radio 1. Sky Radio krijgt 100.7 Mhz, nu in gebruik bij Radio Utrecht. De regionale omroep krijgt ter compensatie 100.1 Mhz, nu in gebruik bij Radio 1.

Het ministerie is tot de herverdeling van de frequenties gedwongen doordat het College van Beroep voor het Bedrijfsleven dit voorjaar bepaalde dat Radio 538 en Sky Radio ten onrechte een FM-frequentie was geweigerd.

De keus viel toen op twee FM-frequenties van Radio 1, omdat het ministerie van WVC heeft bepaald dat Radio 1 niet langer op FM èn middengolf hoeft te worden uitgezonden en de Tweede Kamer onlangs de uitspraak deed dat Radio 1 in ieder geval op de middengolf dient te blijven.

Radio Utrecht zegt door de nieuwe frequentie-indeling in grote problemen te komen. Het station schat zeker zes miljoen gulden schade te zullen lijden, inclusief het verlies aan reclame-inkomsten. Omdat de regionale omroep pas vorige week zou hebben vernomen van de 'verhuisdatum' 25 juli, zouden de luisteraars midden in de vakantieperiode niet tijdig meer te informeren zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden