Onenigheid over dopingprocedure bij WK atletiek

Frankrijk en atletiekfederatie IAAF zijn het niet eens over de te volgen dopingprocedures bij de wereldkampioenschappen atletiek in Parijs. Frankrijk kent een strengere antidopingwetgeving dan mondiale organisaties als IAAF en IOC....

De IAAF en de Franse staatsorganisatie die verantwoordelijk is voor de strijd tegen dopinggebruik, Le Conseil de Prévention et de Lutte contre le Dopage (CPLD), praten al meer dan een jaar over de overeenkomst, die de IAAF bij de WK in Parijs (half augustus) de kans moet bieden met haar eigen dopingregels te werken.

De IAAF is bang dat de Fransen zelf dopingcontroles gaan uitvoeren, met testen - plus sancties - die niet geaccepteerd worden door de internationale sportfederaties.

De Fransen hanteren een Epo-test die niet door het IOC wordt erkend. De Fransen doen de test op basis van een urine-test, terwijl het IOC (net als de IAAF) sinds de Spelen van Sydney alleen de resultaten van een gecombineerde bloed- en urinetest accepteert.

Twee jaar geleden werd de Russische atlete Olga Jegorova op basis van de Franse test na een gala in Parijs positief bevonden op het gebruik van Epo. De zaak leek klaar als een klontje, maar omdat deze test in de rest van de sportwereld niet rechtsgeldig is, mocht Jegorova een maand later, tot woede van collega-sporters, meedoen aan de WK in Edmonton. Ze werd, onder boegeroep, wereldkampioene op de 5000 meter.

Mocht zich deze zomer een soortgelijk geval voordoen in de aanloop van de WK in Frankrijk dan komt de IAAF voor grote problemen te staan. De Fransen zullen de betrapte atleet van hun grondgebied weren, de IAAF kan de sporter - juridisch - echter niet verbieden mee te doen aan de WK.

Deze kwestie is verre van hypothetisch. De Amerikaanse sprintster Kelli White werd vorig jaar tijdens het Golden League-gala van Parijs door de controleurs van de CPLD betrapt op het gebruik van een in Frankrijk verboden middel. Met ingang van 1 januari mag de atlete, die niet gestraft werd door de IAAF, zes maanden lang niet op Frans grondgebied sporten.

White, vorig jaar bij de Amerikaanse kampioenschappen, tweede werd achter Marion Jones op de 200 meter, gebruikte volgens haar manager Robert Wagner een pijnstiller om een voetblessure te behandelen. Medici hadden haar verzekerd dat deze corticoïde geen kwaad kon. De Franse dopingcontroleurs dachten daar anders over.

De Franse straf voor White loopt ruim voor het begin van de WK af. Maar deze zaak toont nog eens aan, zegt Nick Davis, woordvoerder van de IAAF, dat het belangrijk is dat de Franse autoriteiten en de sportfederatie snel tot een overeenkomst komen.

Volgens Jean Dussourd, president van het organisatie-comité van de komende WK, zal die overeenkomst 'binnen enkele weken' getekend worden. Komt die overeenkomst er, dan zullen de Fransen, zegt de woordvoerder van de IAAF, in augustus de `overall'-autoriteit van de sportbond accepteren. `De Fransen vieren de controles uit, volgens ónze regels. Noem het een vorm van partnerschap.'

Ook zal het Wereld Anti-Doping Agentschap dan `waarschijnlijk' onafhankelijke waarnemers naar de WK sturen. Voorheen waren die in Frankrijk niet welkom. Frédéric Donzé, woordvoerder van het WADA: `Het wordt andermaal duidelijk dat er heel snel een wereldwijde anti-dopingcode moet komen.'

Deze code, waarbinnen alle dopingprocedures en sancties wereldwijd geharmoniseerd zijn, wordt voor de Spelen van Turijn (2006) ingevoerd, zo werd tijdens een anti-dopingconferentie in Kopenhagen besloten.

Ook Frankrijk ondertekende in Denemarken de resolutie die moet tot leiden tot implementatie van de code. Deskundigen van het WADA bestuderen momenteel de Franse test, waarbij Epo op basis van alleen een urine-monster wordt gedetecteerd. Buiten Frankrijk is, sinds de Spelen van Sydney, alleen de dubbele test rechtsgeldig.

Voor de zomer moet duidelijk worden of de Franse `urine only'-test ook in de rest van de sportwereld geaccepteerd wordt. Mocht dat het geval zijn, dan bestaat er geen juridische uitweg meer voor atleten als Olga Jegorova. Een in Frankrijk op het gebruik van Epo betrapte sporter, wordt dan ook buiten Frans grondgebied bestraft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.