Onenigheid in kabinet over bezuiniging op ggz

In het kabinet is onenigheid ontstaan over bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg. VVD-staatssecretaris Fed Teeven van Veiligheid en Justitie stelt de bezuiniging van VVD-minister Edith Schippers van Volksgezondheid ter discussie.

DEN HAAG - 'Ik vraag me af of je dat onverkort moet doorvoeren', aldus Teeven woensdag op BNR Nieuwsradio. Hij vreest dat veel mensen met grote psychische problemen hulp gaan mijden en vervolgens met justitie in aanraking komen.


Het gaat om de invoering van een eigen bijdrage van 200 euro per jaar voor zwaardere geestelijke gezondheidszorg die dit jaar is ingesteld. De bijdrage komt bovenop het eigen risico van 220 euro voor de basisverzekering tegen ziektekosten. Schippers raamt de opbrengst op 135 miljoen euro. Crisiszorg is vrijgesteld van de eigen bijdrage, net als mensen jonger dan 18 jaar en degenen die gedwongen zijn opgenomen in een instelling.


Schippers heeft de eigen bijdrage voor de zware ggz niet alleen ingevoerd als bezuiniging maar ook omdat er al een eigen bijdrage voor de lichtere ggz geldt. Zij wil voorkomen dat mensen de lichtere zorg mijden en direct naar de zwaardere zorg gaan alleen om de eigen bijdrage te ontlopen. Het gaat om een afspraak uit het regeer- en gedoogakkoord.


Maar Teeven vraagt zich af of door de bezuiniging meer mensen bij justitie terechtkomen die anders behandeld zouden worden. 'Daar maak ik me zorgen over. Misschien moeten we dat terugonderhandelen.' Hij vindt het geen goede zaak als er wordt bezuinigd bij Volksgezondheid, terwijl er bij Justitie dan meer geld wordt uitgegeven. Een woordvoerder van Teeven wil niet uitleggen waarom de staatssecretaris nu met zijn zorgen naar buiten komt.


In oktober 2011 waarschuwde de landelijke ggz-expertgroep van de politie al voor de gevolgen van de eigen bijdrage in de ggz. Deze politiespecialisten voorzagen al dat de eigen bijdrage voor zware psychiatrische patiënten en de bezuinigingen in de ggz gaan leiden tot grote overlast in de steden. Er komen meer verslaafden, zwervers en psychotische personen op straat, voorspelde Hans Slijpen van de politie Utrecht namens de landelijke ggz-expertgroep van de politie. De zwaarste patiënten hebben zo weinig geld en motivatie dat ze hulpverleners de rug zullen toekeren, verwacht Slijpen.


Naar schatting zijn er zo'n 160 duizend zwaar psychiatrische patiënten. De politie vreest dat het werk van de afgelopen jaren wordt tenietgedaan. Het aantal zwervers, verslaafden en psychotische personen op straat is de laatste jaren in de grote steden actief teruggedrongen. Dat komt mede door de oprichting van zogeheten ACT-teams: Assertive Community Treatment. Deze teams behandelen patiënten ambulant.


Schippers wijst erop dat het om een afspraak uit het regeer- en gedoogakkoord gaat. De Tweede Kamer heeft in juni 2011 een motie van de SGP aangenomen. Die draagt Schippers op om voor zorg aan de meest kwetsbare groepen die zorg gaan mijden, te overleggen met 'betrokken partners' zoals huisartsen, de ggz, politie en verzekeraars.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden