Onenigheid blijft na Europees migratieberaad

De landen van de Europese Unie zijn zaterdag na verhitte discussies niet tot een gezamenlijke aanpak gekomen van de vluchtelingencrisis. Het heikele punt van herverdeling blijft een struikelblok, zo bleek na een bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken in Luxemburg.

Vluchtelingen bij het plaatsje Gevgelija, op de grens tussen Macedonië en Griekenland. Beeld EPA
Vluchtelingen bij het plaatsje Gevgelija, op de grens tussen Macedonië en Griekenland.Beeld EPA

De Oost-Europese lidstaten blijven zich verzetten tegen een verplichte opvang van vluchtelingen, zoals onder meer Duitsland en Frankrijk wensen. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken zei voorzichtig dat sprake was van 'meer optimisme', evenals zijn Duitse collega Frank-Walter Steinmeier. 'Maar de duivel zit in de details', zei Koenders, doelend op de precieze verdeelsleutel.

De grondoorzaak van de vluchtelingenstroom, de conflicten in onder meer Syrië en Libië, werd ook uitgebreid besproken. Dat omringende landen meer steun moeten krijgen bij de opvang van vluchtelingen is duidelijk, maar wel op voorwaarde dat zij meer doen om te voorkomen dat mensen de grens oversteken. Over het stoppen van de 'ongeleide stroom' moeten dan wel goede afspraken worden gemaakt, zei Koenders.

Turkije, dat ruim 2 miljoen vluchtelingen heeft opgevangen en ook aanwezig was in Luxemburg, vroeg om meer hulp bij de opvang. Welke bedrag met deze steun zou zijn gemoeid, kon de minister niet zeggen.
De bewindslieden zijn het er wel over eens dat een urgente aanpak noodzakelijk is, waarbij grensbewaking en de aanpak van mensensmokkelaars hoog op de agenda staan. Ze wachten nu eerst de plannen af die de Europese Commissie volgende week woensdag ontvouwt.

De Europese Commissie presenteert volgende week vergaande asielquota voor Europa. 'Een moment van de waarheid in de Europese geschiedenis. Of we slagen gezamenlijk, of we falen ieder voor zich.'

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken. Beeld AFP
Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken.Beeld AFP

Finse premier vangt asielzoekers op

De Finse premier Juha Sipilä gaat asielzoekers opvangen in zijn eigen huis, zei hij zaterdag op de Finse publieke omroep YLE. Sipilä stelt zijn huis in Kempele, in het noorden van het land, begin volgend jaar open voor asielzoekers. Hij vindt dat alle Finnen zijn voorbeeld moeten volgen: 'We moeten in de spiegel kjken en vragen hoe we kunnen helpen.'

De Finse premier heeft ook een ambtswoning in de hoofdstad Sinds Sipila eerder dit jaar na zijn verkiezing naar Helsinki verhuisde staat zijn huis in het midden van het land leeg.

Sipilä is voorstander van het plan om de naar schatting 120 duizend Syrische asielzoekers te verdelen over Europese landen. Hij vindt dat dat op vrijwillige basis zou moeten zijn. Hij hoopt dat hij met Finland het goede voorbeeld kan geven.

Juha Sipila Beeld reuters
Juha SipilaBeeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden