Onechte president laat zich beëdigen

Zijn stoel herinnert opzettelijk aan de ‘adelaarsstoel’, de zetel van de Mexicaanse president...

Van onze correspondent Cees Zoon

De enorme adelaar die een slang verslindt, achter hem, is bijna dezelfde als die van het nationale wapen van Mexico. En ook de vogel op de driekleurige sjerp die hem wordt omgehangen, wijkt slechts een klein beetje af van de officiële.

Het lijkt allemaal echt, maar is net een tikje anders. Dat komt doordat de hoofdpersoon van het hele ritueel net een tikje anders is: hij is niet de officiële nieuwe president van Mexico, maar de ‘legitieme president’.

Mexico heeft sinds zondagavond twee presidenten. Andrés Manuel López Obrador, de linkse verliezer van de verkiezingen van afgelopen zomer, liet zich in het hart van Mexico-Stad ‘kronen’ tot ‘legitiem president’. Hij was daarmee tien dagen sneller dan zijn rechtse opponent Felipe Calderón, die op 1 december ten overstaan van het parlement officieel tot opvolger van de vertrekkende president Fox zal worden geproclameerd.

López Obrador, de ex-burgemeester van Mexico-Stad, heeft zich nog altijd niet neergelegd bij de uitslag van de presidentsverkiezingen. Volgens de officiële tellingen en het vonnis van het Kiestribunaal won Felipe Calderón met een verschil van 250 duizend stemmen, ongeveer een half procent.

Zijn opponent López Obrador beschuldigde de autoriteiten van begin af aan van fraude. Het verzet tegen de uitslag – onder meer een maandenlange bezetting van het centrum van de hoofdstad – is nu uitgemond in diens beëdiging tot alternatief president.

Om de installatie nog symbolischer te maken, had hij gekozen voor een van de heiligste feestdagen van het land: de dag waarop de Mexicaanse Revolutie (1910-1917) wordt herdacht.

De plechtigheid is meer dan een grap of een pathetisch ritueel van een verliezer. López Obrador wordt gesteund door drie linkse politieke partijen, waaronder zijn eigen Partij van de Democratische Revolutie (PRD), die samen de op een na grootste fractie in het congres vormen. De PRD is bovendien oppermachtig in Mexico-Stad.

Bij zijn beëdiging presenteerde de ‘legitieme’ president een actie-plan van twintig punten en hij maakte ook zijn schaduwkabinet van twaalf ministers bekend, onder wie de ‘minister van Republikeinse Eerlijkheid en Zuinigheid’.

Telkens wanneer de officiële president Calderón maatregelen neemt die ‘tegen de belangen van het volk ingaan’, zal de ‘legitieme’ president zijn aanhang mobiliseren en desnoods het land lamleggen.

Felipe Calderón heeft niet publiekelijk gereageerd op de beëdiging van López Obrador. Hij heeft wel aangekondigd dat zijn eigen installatie gewoon in het parlement zal plaatsvinden. De afgevaardigden van de PRD zijn van plan die plechtigheid te verhinderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden