One hot minute

Dit is een grappige poppenkast met experimentele soundtrack.

One hot minute, door Touki Delphine

30/5, Leiden, daar t/m 8/6 en op diverse festivals. veenfabriek.nl

Het begint met een naakte man. Die zit een tijdje te prutsen met een luidspreker, een slangetje en een zwarte ballon en produceert daarmee uiteindelijk een oerknal. Terwijl die nog nagalmt over het toneel, gaan de muziek en de lopende band aan en is One hot minute begonnen.

De daaropvolgende twee uur trekt op die lopende band 'de geschiedenis van de hele wereld' voorbij. Of in ieder geval de geschiedenis door de ogen van muziektheatergroep Touki Delphine, die deze voorstelling onder de vleugels van de Veenfabriek maakte. Dat is een aantal prettig gestoorde mannen met een voorliefde voor techniek en absurdisme.

De band loopt van rechts naar links over het toneel. Hij is ingebouwd in een spiegelende wand (ontwerp Theun Mosk) waarachter de spelers ongezien alle spullen kunnen klaarzetten. Stenen, kippen, stoelen, mensen, belangrijke uitvindingen en even grote mislukkingen, alles komt op, beweegt in een minuutje voorbij en verdwijnt weer. One hot minute gaat over vergankelijkheid. Over menselijke pogingen om het onverbiddelijke lopen van de band (de tijd) te beïnvloeden. Dat zijn pogingen die stuk voor stuk mislukken en dus gaat het uiteindelijk over de chaos en willekeur van het bestaan. Maar bovenal is dit een grappige poppenkast met een experimentele soundtrack.

De leden van Touki Delphine (Bo Koek, Rik Elstgeest en John van Oostrum) staan zelf ook op de band. Ze worden bijgestaan door acteur en danser Arend Pinoy. Ze beelden diverse verschijningsvormen van de mens uit.

Na twee uur lopende bandwerk is het wel duidelijk. We zitten helemaal niet te kijken naar de geschiedenis van de wereld, maar naar de evolutie van de man. En dan een specifiek soort man: een uitvinder. Zo'n man die het liefst op zijn hurken zit en lekker wat aanrommelt. Vrouwen zijn zo goed als afwezig op de lopende band. De enige seksuele scène die er bij is, is een homoseksuele. Niet Eva, maar Adam staat op de band en hij bijt achteloos in een appel.

One hot minute blijkt een heimelijke fantasie, een verlangen naar een pure mannenwereld van techniek, laarzen en aanstekers.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden