Onduidelijkheid over miljoenentekort bij politieacademie

De Nederlandse Politieacademie, die 1.700 medewerkers telt op tien locaties, gaat fors ingrijpen om een miljoenen- tekort weg te werken. Overuren worden niet langer uitbetaald, tijdelijke werknemers wordt de wacht aangezegd en er komt een vacaturestop.

AMSTERDAM - Het bestuur van de Politieacademie en de politievakbonden steggelen over de hoogte van het tekort. In een intern verslag van een gesprek tussen de ondernemingsraad en het college van bestuur van de academie wordt gerept van een tekort van ruim 19 miljoen op een begroting van 200 miljoen euro.


Volgens de vier politievakbonden loopt dit bedrag op tot een tekort van 40 miljoen euro in 2015. Een lagere instroom van studenten en bezuinigingen van de overheid worden als belangrijkste oorzaken aangewezen.


De OR en de raad van toezicht van de Politieacademie hebben vanwege het gat de begroting voor 2012 niet getekend. 'Een teken aan de wand', vindt Gerrit van de Kamp, voorzitter van politievakbond ACP. 'Met zeer zware maatregelen moet nu de begroting op orde worden gebracht. Het bestuur trekt met boekhoudkundige foefjes een mistgordijn op. Daarom eisen we een onafhankelijk onderzoek naar de financiële situatie.'


Volgens het college van bestuur verstrekken juist de bonden verkeerde informatie en is het tekort op de balans 8,4 miljoen euro. Dit is onder meer te wijten aan een grote aanwas van nieuwe studenten eind vorig jaar. 'Dat betekende extra mensen en extra lesruimten inhuren', zegt Pieter Beljon, strategisch adviseur van de academie. Een tekort van 40 miljoen euro in 2015 is volgens hem niet aan de orde.


De maatregelen zijn volgens Beljon voldoende om aan het einde van dit jaar uit de rode cijfers te zijn. PvdA-Kamerlid Attje Kuiken zei echter geschokt te zijn door de financiële situatie en kondigde aan Kamervragen te stellen. Het ministerie van Justitie, waaronder de Politieacademie valt, laat weten die af te wachten voor inhoudelijk op de kwestie te reageren.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden