Onduidelijkheid over lot Israëlische militair

Er bestaat onduidelijkheid over het lot van de door militante Palestijnen ontvoerde Israëlische korporaal Gilad Shalit. De Palestijnse onderminister Ziad Abu Ayn zei zaterdag dat de militair is gewond, maar Palestijnse groeperingen ontkenden dit volgens de BBC....

ANP

Volgens Ziad Abu Ayn heeft de 19-jarige militair drie schotwonden en is hij verpleegd door een arts. Hij baseerde zich op informatie van mensen die betrokken zijn bij onderhandelingen over de vrijlating van de militair. Het Israëlische leger zei ook dat Shalit gewond raakte tijdens de Palestijnse overval op de basis waar hij gelegerd was.

De ontvoering van Shalit was voor Israël aanleiding om de dichtbevokte Gazastrook onder vuur te nemen. De Israëlische troepen die het zuidelijk deel binnentrokken hebben Shalit nog niet gelokaliseerd. Wel hebben ze verwoestingen aangericht en tientallen Palestijnse ministers en parlementariërs aangehouden.

De radicale Palestijnse bewegingen die zeggen achter de ontvoering te zitten, hebben zaterdag nieuwe eisen gesteld voor de vrijlating. Israël zou duizend Palestijnse gevangenen moeten vrijlaten en zijn offensief staken. Tot dusver vroegen de ontvoerders alleen om de vrijlating van Palestijnse vrouwen die in Israël vastzitten. Nu willen ze ook dat een groot aantal militante leiders vrijkomt.

Israël heeft herhaaldelijk gezegd dat het er niet over peinst om gevangenen vrij te laten in ruil voor de militair. Premier Olmert van Israël herhaalde zaterdag dat er geen ‘deals’ komen, aldus diens woordvoerder.

De Israëlische politie sprak zaterdag eerdere berichten tegen dat een tweede Israëlische militair zou zijn ontvoerd op de Westelijke Jordaanoever. De aan de Fatah-beweging van president Mahmoud Abbas gelieerde al-Aqsa Martelaren Brigades meldden vrijdag dat zij een 23-jarige soldaat hebben ontvoerd. Volgens de politie is deze bewering onderdeel van een psychologische oorlogsvoering.

De Amerikaanse president George W. Bush noemde de vrijlating van de Israëliër de ‘'sleutel’ tot de oplossing van de crisis in de Gazastrook. Leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties bestempelden het optreden van Israël als ‘disproportioneel’, maar tot een gezamenlijk standpunt kwam het niet. De Amerikaanse ambassadeur bij de VN, John Bolton, had vooraf al gezegd niets te voelen voor een veroordeling van Israël in een resolutie. VN-baas Kofi Annan heeft Israël de afgelopen dagen vergeefs opgeroepen tot matiging van zijn reactie.

De Europese Unie is ‘extreem bezorgd’ over het oplaaiend geweld tussen Israël en de Palestijnen. De EU vroeg beide partijen om zich aan het internationale recht te houden en eist de directe vrijlating van de Israëlische soldaat. De EU dringt er Israël op aan zich terughoudend op te stellen en geen buitensporige acties te ondernemen.

‘De Unie ‘betreurt de vernietiging van essentiële infrastructuur, wat bijdraagt aan de verslechtering van de humanitaire situatie in Gaza. Herstel van de stroom- en waterlevering en toegang voor hulporganisaties is nodig om een humanitaire ramp te voorkomen’, aldus een verklaring. De EU is de grootste donateur van de Palestijnse bevolking. Veel bruggen en andere voorzieningen zijn er gebouwd met Europees geld.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden