Onduidelijkheid over akkoord in Sierra Leone

President Ahmad Tejan Kabbah van Sierra Leone claimt donderdag met de gevangen rebellenleider Foday Sankoh een wapenstilstand van een week te zijn overeengekomen....

Reuters, AFP, AP

FREETOWN

Kabbah zou Sankoh vrijlaten als aan een aantal voorwaarden wordt voldaan, zei hij op het vliegveld van Lungi. Vervolgens las hij een verklaring voor die volgens hem van Sankoh was. Daarin verklaarde deze dat beide partijen een staakt-het-vuren hadden bevolen om een 'eind te maken aan het bloedbad en de zinloze vernietiging van onze uiterst beperkte middelen'.

Bockarie reageerde vol wantrouwen op deze verklaring. 'Waarom gebruiken zij hem Sankoh als schild? Dat is toch een rare manier van onderhandelen?' Hij zei dat de strijd tegen Kabbah en de West-Afrikaanse vredesmacht Ecomog, die de president steunt, doorgaat. 'Binnen 72 uur zal heel Freetown door ons worden beheerst.'

Inwoners van Freetown zeggen dat de rebellen burgers uit hun huizen hadden gesleept om hen als menselijk schild te gebruiken. De rebellen zouden zich aan nog meer terreurdaden schuldig maken. Zo zouden zij van elke inwoner een steunbetuiging eisen. De woningen van de weigeraars zouden in brand zijn gestoken.

Volgens Ecomog zijn delen van de stad op de rebellen heroverd. Anderen melden dat de straten vol doden liggen. Omdat de berichten elkaar zeer tegenspreken, is het volstrekt onduidelijk wie aan de winnende hand is.

Ecomog bestookte donderdag met Nigeriaanse gevechtsvliegtuigen wijken in de stad waar rebellen zijn. De West-Afrikaanse soldaten zeggen het grootste deel van Freetown weer in handen te hebben na het verrassende offensief van de rebellen woensdag. Kabbah ontvluchtte toen per helikopter de stad. Zijn gezag lijkt uitsluitend te steunen op de vijftienduizend, voornamelijk Nigeriaanse, Ecomog-soldaten.

Sankoh werd in oktober ter dood veroordeeld wegens zijn aandeel in de staatsgreep tegen Kabbah in mei 1997. De gekozen president keerde met buitenlandse militaire hulp terug aan de macht in Freetown in maart 1998.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft het woensdagnacht opgenomen voor Kabbah. De Braziliaanse raadsvoorzitter Amorim veroordeelde de rebellen in het West-Afrikaanse land en zei dat de democratisch gekozen president het volste vertrouwen van de raad geniet.

Amorim uitte namens de Veiligheidsraad kritiek op landen die achter de rebellen staan. De rebellen krijgen volgens de Verenigde Staten en Ecomog op grote schaal militaire steun van de vroegere rebellenleider en huidige president van het buurland Liberia, Charles Taylor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden