Onduidelijkheid over aantal sluipschutters in Dallas

Amerika is in shock nadat donderdagnacht vijf agenten om het leven zijn gekomen bij een schietpartij in Dallas in de staat Texas. Tijdens een vreedzame protestactie tegen extreem politiegeweld opende tenminste één sluipschutter het vuur op agenten. Vijf van hen kwamen daarbij om het leven.

Agenten bij de parkeergarage Beeld ap
Agenten bij de parkeergarageBeeld ap

In Dallas werd geprotesteerd tegen politiegeweld tegen de Afro-Amerikaanse bevolking nadat kort na elkaar twee zwarte mannen door politiekogels om het leven kwamen. Het protest kreeg een grimmig einde toen tenminste één sluitschutter het vuur opende op de politie. Vijf agenten kwamen om het leven en zeven agenten en twee burgers raakten gewond.

Eén verdachte werd na een beleg van enkele uren door de politie gedood. Hij had zich bij een onderwijsinstelling in een parkeergarage verschanst, waar de politie met hem onderhandelde. Daarbij werden schoten gelost. De man, geïdentificeerd als de 25-jarige Micah X. Johnson, overleed uiteindelijk na ingrijpen van een politierobot met een explosief.

Hoewel Johnson tegen agenten zei alleen te handelen, zijn momenteel nog meerdere verdachten in hechtenis. Twee mannen die wisten te ontvluchten in een Mercedes met camouflagetassen en wapens werden na een achtervolging gearresteerd. Daarnaast is één vrouw opgepakt. De verdachten worden momenteel verhoord, maar werken niet mee. Het is niet duidelijk wat zij met de schietpartij te maken hadden.

Er bestaat nog veel onduidelijkheid over het aantal daders. In eerste instantie werd melding gemaakt van zeker twee schutters. CNN spreekt nog van twee sluipschutters die vanaf verhoogde positie het vuur openden.

De politie in Dallas heeft nog geen informatie vrijgegeven over het aantal schutters, maar zei eerder rekening te houden met meerdere daders. Politiechef David Brown sprak tijdens een persconferentie over 'een kwade tragedie, goed gepland en goed doordacht door deze verdachten.'

Lees ook

De laatste updates in ons liveblog.

Schiet de politie te snel op zwarte mannen? Hoe komt dat? En wat wordt er tegen gedaan? (+)

Politiecontrole op vrijdagavond Beeld ap
Politiecontrole op vrijdagavondBeeld ap

Afghanistanveteraan

De overleden verdachte was een reservist in het Amerikaanse leger en was uitgezonden naar Afghanistan. Johnson diende van maart 2009 tot april 2015 bij de reservisten. In november 2013 werd hij uitgezonden naar Afghanistan, waar hij tot juli 2014 bleef. Hij had geen strafblad. Ook zijn er geen aanwijzingen dat hij banden had met extremistische of terroristische groeperingen.

Voor zijn dood zou Johnson hebben gezegd dat hij zoveel mogelijk blanken wilde doden, vooral politieagenten. Hij zou ook hebben gezegd dat 'het einde nabij is' en dat bommen verspreid liggen over de hele stad. Het gebied rondom de plaats delict is twee keer uitgekamd, maar er zijn geen explosieven aangetroffen.

In de woning van Johnson werden wapens gevonden en materialen om explosieven mee te maken. Ook werd er munitie aangetroffen en kogelwerende vesten.

Reacties

President Obama veroordeelde de sluipschutter-achtige beschieting van de politiemannen en noemde de aanslag een 'gemene, berekende en verachtelijke aanval op de wetshandhaving'. Hij heeft opdracht gegeven de vlaggen op overheidsgebouwen in het hele land gedurende vijf dagen halfstok te hangen.

Republikeins presidentskandidaat Donald Trump wist zich in te houden en kwam ook met een presidentieel aandoende verklaring. 'Gebeden en condoleances aan alle families die zo diep getroffen zijn door de verschrikkingen die we allemaal zien gebeuren in dit land', zei hij op Twitter.

Na de aanslag in Orlando klopte Trump zich op borst, omdat hij 'gelijk gekregen' had. Dat kwam hem op veel kritiek te staan.

null Beeld epa
Beeld epa

Zwaarste aanslag

Het politiekorps van Dallas was niet het meest logische doelwit. De top bestaat uit Afro-Amerikanen, en het korps hield er moderne politieopvattingen op na, waarbij vaak contact met buurtbewoners werd gezocht. Dat wierpt vruchten af. In 2014 was het aantal moorden in de stad op het laagste niveau sinds 1930.

Hoofdcommissaris Brown toonde zich vrijdagmiddag emotioneel. 'Wij lijden pijn, onze agenten lijden pijn. We zijn hier kapot van.' Brown kent het politiewerk van twee kanten. Nog geen zeven weken na zijn aantreden als politiecommissaris in 2010 werd zijn 27-jarige zoon door agenten doodgeschoten nadat hij een agent en een willekeurige voorbijganger had gedood.

De aanslag in Dallas is een van de zwaarste aanvallen op politiemannen in de moderne Amerikaanse geschiedenis. Bij eerdere schietpartijen, zoals in 1979 in Californië, kwamen tot vier agenten om.

Twee incidenten

Aanleiding voor de protesten in Dallas waren twee recente incidenten waarbij politieagenten telkens een zwarte man neerschoten. De 37-jarige Alton Sterling werd dinsdagavond in de Amerikaanse staat Louisiana door agenten tegen de grond gegooid en daarna doodgeschoten omdat ze dachten dat Sterling naar zijn wapen greep.

Een dag later, woensdagavond, vuurde een agent in Minnesota vier kogels op de 32-jarige Philando Castile op het moment dat hij zijn rijbewijs uit zijn achterzak wilde pakken, nadat hij de agent zei dat hij een wapen bij zich had.

Gouverneur Mark Dayton van Minnesota vroeg zich tijdens een persconferentie hardop af of hetzelfde was gebeurd als de inzittenden blank waren geweest. 'Ik denk het niet. Ik moet dus het feit onder ogen zien, en ik denk dat iedereen in Minnesota dat moet doen, we moeten onder ogen zien dat dit soort racisme bestaat.'

In de Verenigde Staten woedt een hevige discussie over de behandeling van zwarte mensen door de politie, die volgens cijfers vaker dan witte mensen worden neergeschoten door de politie.

Hieronder foto's van de vreedzame protesten donderdagavond

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld ap
Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden