Onduidelijke polissen

Een woonhuisverzekering dekt ook de schade van vandalisme bij wederrechtelijk binnendringen. De verzekeraar ABN Amro weigerde echter vergoeding van door vandalen vernielde palen in een tuin omdat 'een houtworm wel een houten paal kan binnendringen, maar dat dat voor een mens onmogelijk is'....

Roelf Stutterheim

Een verzekerde claimt schadevergoeding wegens een diefstal. De verzekeringsmaatschappij vertrouwt het niet omdat de kopie-aankoopnota van de gestolen goederen is geantidateerd. Buiten de verzekerde om doet de maatschappij aangifte bij de politie wegens oplichting. Na deze aangifte komt vast te staan dat de maatschappij wél in het bezit was van de originele aankoopnota. Toch blijft zij weigeren de aangifte in te trekken en de schade te vergoeden. Zelfs als de dieven worden opgespoord en bekennen en veroordeeld worden wegens diefstal met braak, blijft de verzekeraar weigeren.

De Raad van Toezicht Verzekeringen oordeelt vervolgens dat de verzekeraar de goede naam van het verzekeringsbedrijf heeft geschaad. Toch acht de Raad de weigering de schade te vergoeden verdedigbaar, ook al heeft 'de dader ter terechtzitting van de rechtbank verklaard het raam met een schroevendraaier te hebben opengebroken en de rechtbank hem veroordeelde wegens diefstal met braak'. Volgens de Raad ontbrak het begrip 'braak' in de polisvoorwaarden. Voor braak in de zin van de polis is een schroevendraaier blijkbaar niet genoeg.

Sinds 1999 geldt in Nederland de regel dat polisvoorwaarden duidelijk en begrijpelijk moeten zijn opgesteld. Bij twijfel over de betekenis van een voorwaarde, prevaleert de voor de verzekerde gunstigste uitleg, conform de Europese Richtlijn inzake oneerlijke bedingen van 1993. De Raad van Toezicht Verzekeringen lijkt met deze uitspraak zijn eigen goede naam te schaden. Het Inbrekersgilde dat juist professioneel is uitgerust om de lawaaierige braak te vermijden, zal wel schik hebben in deze uitspraak van onze topjuristen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden