'Onduidelijk wie bepaalde dat MH17 over Oekraïne kon vliegen'

Directeur Huib Gorter van Malaysia Airlines Europa wacht nog steeds het onderzoek af waaruit moet blijken wie in juli 2014 bepaalde dat vliegen boven Oekraïne kon en mocht. Destijds mocht je niet over de Krim vliegen, maar dat maatschappijen niet boven Oost-Oekraïne vlogen omdat het er te gevaarlijk was, blijkt nergens uit. Dat zegt hij in een interview in de Volkskrant.

Directeur Huib Gorter tijdens een persconferentie na de ramp met MH17 Beeld ANP
Directeur Huib Gorter tijdens een persconferentie na de ramp met MH17Beeld ANP

'Piloten zijn niet gek. Dat zijn professionele mannen en vrouwen. Die gaan niet vliegen over een gebied waar dat niet kan', aldus Gorter. 'Onderzoek moet uitwijzen wie verantwoordelijk is voor het vrijgeven van dat luchtruim op die hoogte. Maar als luchtvaartmaatschappij kun je niet zomaar je eigen regels stellen.' De directeur noemt de route naar Maleisië over Oekraïne 'de snelweg naar Azië'. Ook op de dag van de ramp 'vlogen zowel voor als achter toestel MH17 veel kisten, van veel maatschappijen'.

Maandag meldde de NOS op basis van eigen onderzoek dat een jaar na de ramp met de MH17 nog iedere dag tientallen vliegtuigen boven oorlogsgebieden vliegen. 'De luchtvaart is een heel precieze bedrijfstak. Je mag niet zomaar op eigen houtje hoger, lager of omvliegen', legt de baas van Malaysia Airlines Europa uit.

In het interview, een jaar na de crash, vertelt Gorter wat het persoonlijk met hem heeft gedaan. 'Ik ben gewend naar cijfers te kijken. Winst, verlies, gaan de omzetten goed, gaan de vliegtuigen op tijd. Maar MH17 heeft me veranderd. Ik ben wat opener en ook wat vriendelijker geworden. Ik praat meer met mensen, neem meer tijd voor ze.' Het binnengaan van een hotel waar huilende, verwarde en boze familieleden direct na de ramp werden opgevangen, noemt de directeur 'het zwaarste dat ik ooit heb moeten doen'.

'Moeilijkste moment in mijn leven'

'Dan begint het proces waarbij je de passagierslijsten overhandigt aan je medewerkers die, aangeslagen om hun eigen collega's aan boord, achter tafels zitten. Ze moeten de nabestaanden vragen: wat is uw naam, en lopen daarmee door de passagierslijst. En dan... Afvinken.' Lees hier het volledige interview met Huib Gorter [+].

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden