Onduidelijk dodental na overstromingen Noord-Korea

Bijna drieduizend Noord-Koreanen zijn omgekomen, of worden althans vermist, bij de overstromingen die het gevolg zijn van het noodweer van medio juli. Dat meldt de Zuid-Koreaanse organisatie Good Friends. Het Internationale Rode Kruis had daags tevoren nog gesproken van 121 doden en 127 vermisten, nog niet eentiende van dat aantal. Wie moeten we geloven?...

Van onze verslaggeefster

Het Rode Kruis zegt er zelf onmiddellijk bij dat zijn cijfers te laag zijn: ze zijn alleen afkomstig uit die districten waar het Rode Kruis werkzaam is, dus niet uit het hele rampgebied. Bovendien zijn weg- en telefoonverbindingen verbroken, zodat het moeilijk is informatie te vergaren. Maar met dat laatste probleem moet Good Friends ook kampen.

Good Friends laat zich vooral informeren door Noord-Koreanen die naar China zijn gevlucht. Die bronnen brachten de organisatie in 1999 tot de raming dat de hongersnoden in Noord-Korea sinds 1995 aan misschien wel drieënhalf miljoen mensen het leven hadden gekost. Dat aantal leek te zijn gebaseerd op officiële Noord-Koreaanse bevolkingsstatistieken, maar het slinken van de bevolking met 2,5 à 3 miljoen zielen zal zeker ook deels het gevolg zijn geweest van een betrekkelijk massale vlucht naar China.

Noord-Korea zelf spreekt van ‘honderden doden’ als gevolg van de lawines van water en modder langs de hellingen naar beneden kwamen als gevolg van het noodweer. ‘Tienduizenden’ woningen zijn volgens Pyongyang verwoest of beschadigd. Het Rode Kruis preciseert dat (minstens) 17 duizend gezinnen dakloos zijn geworden. Hele dorpen zijn weggespoeld, meldt het Rode Kruis.

Het Wereldvoedselprogramma maakt melding van zestigduizend daklozen. Honderdduizend ton voedsel is verloren gegaan, dertigduizend hectare landbouwgrond is verwoest. En ook dat is niet minder dan een ramp voor Noord-Korea, dat sinds de hongersnoden van de jaren negentig nog altijd kampt met massale ondervoeding als gevolg van een structureel tekort in de voedselproductie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden