Ondeskundige en onwillige pers zet IT in de kou

De adverteerders - de IT-bedrijven - zullen de Automatisering Gids deze week met bovengemiddelde interesse tot zich nemen. In een paginagroot artikel wordt gesteld dat de branche een slechte naam heeft omdat journalisten geen kaas hebben gegeten van automatisering....

Er is vooral aandacht voor de negatieve aspecten van ICT, luidt de constatering. Vanaf het verschijnen van de eerste personal computer in de jaren tachtig hebben aspecten als onveiligheid, privacydreiging en banenverlies de overhand. Dat zou nog sterker gelden voor nieuws over internet.

Vakblindheid is een van de oorzaken die wordt genoemd voor die negatieve grondhouding. Journalistiek is een creatief proces, waarin de computer een bescheiden rol speelt. ICT komt beter tot zijn recht in een omgeving waar vaak voorkomende handelingen kunnen worden geautomatiseerd om winst te boeken.

Maar er is meer aan de hand. Veel Nederlandse journalisten hebben een alfa-achtergrond en zijn redelijk a-technisch, meent de Automatisering Gids. De Angelsaksische media hecht meer waarde aan vakdeskundigheid.

Tenslotte helpt de structuur van de dagbladpers niet mee. Alle grote dagbladen zijn in handen van PCM (onder meer uitgever van de Volkskrant). Dat heeft als voornaamste doelstelling handhaving van de pluriformiteit in de dagbladsector. Niet een klimaat waarin een nieuw én potentieel concurrerend medium als internet gedijt, is de suggestie.

Het ligt niet álleen aan de pers, voert de Automatisering Gids ter verdediging van de journalisten aan. Iedereen, ook de professional, heeft de neiging computers te vergelijken met bijvoorbeeld auto's. Met een pc kan echter véél meer en dat maakt het potentieel voor fouten ook oneindig groot. Oók in handen van deskundige en willige journalisten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden